Искат пълна проверка на „Титан-АС заради нарушения на българското законодателство
Искат пълна проверка на „Титан-АС заради нарушения на българското законодателство / Дарик Враца - архив

КНСБ настоява за пълна проверка на „Титан-АС" заради нарушения на българското законодателство. Писмо по този повод е изпратено до министър Ивайло Калфин.
Според Синдиката „с цинизъм и арогантност работодателят се саморазправя със стачкуващите работници в „Титан АС" ЕООД - Видин под безмълвния поглед на бездействащите институции.

Дори в годините на най-див преход и беззаконие не сме били свидетели на толкова безпардонна и арогантна саморазправа от страна на работодател спрямо стачкуващи работници. Подобно поведение е абсолютно недопустимо за една държава, избрала да бъде част от Европейското семейство." Това посочва президентът на КНСБ Пламен Димитров в писмото си до заместник министър-председателя и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" Румяна Михайлова.

Поводът за писмото са безпрецедентните действия от страна на работодателя „Титан - АС" ЕООД, част от „Титан Интернешънъл Холдинг" АД, грубо нарушаващи фундаментални принципи, свързани със защитата на трудовите и социалните права на работниците.

В нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове работодателят започна уволнения на работниците, които предприеха ефективни стачни действия, тъй като не са получавали заплати осем последователни месеца. Въпреки проведените протести пред управлението на „Титан - АС" ЕООД и Община Видин, уволненията продължават под безмълвния поглед на бездействащите институции.

Към настоящия момент са връчени заповеди за уволнение на 35 стачкуващи работници с мотив „съкращение в щата". Налице е „масово уволнение", без да са спазени изискуемите от закона процедури. Това е грубо погазване на чл. 130 и 130а от Кодекса на труда и безпрецедентно нарушение на чл. 20 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, който изрично забранява локаута:

„След обявяване на стачка и през времето, докато трае законна стачка, работодателят не може да преустановява дейността на предприятието или на част от него и да уволнява работници с цел да:
1. Предотврати или преустанови стачката;
2. Осуети удовлетворяването на предявените искания."
В писмото президентът на КНСБ настоява за незабавна проверка на фирма „Титан - АС" ЕООД, за да бъдат констатирани всички извършени нарушения и законът да се приложи в цялата му строгост. В писмото се посочва още, че за извършеното от страна на работодателя грубо погазване на българското, европейското и международното законодателство ще бъдат сезирани своевременно всички европейски и международни институции, следящи за спазването на трудовите права на работниците. За случая ще бъдат информирани МКП, ЕКП и МОТ.

Работниците от сметопочистващата фирма „Титан АС" ЕООД - Видин започнаха безсрочни ефективни стачни действия на 5 март 2015 г. До решението за стачка се стигна, след като работниците в дружеството не бяха получавали работни заплати за 8 поредни месеца. Работодателят не бе спазил дори изискването на чл. 245 от Кодекса на труда, свързано с изплащане на 60% от брутното трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

От 114 работника, по списъчен състав във видинския клон на фирмата, 103-ма започнаха ефективни стачни действия с цел защита на своите трудови и социални права.

По време на стачката работниците стриктно спазваха постановеното арбитражно решение от Националния институт за помирение и арбитраж, като почистваха районите около болниците, училищата и детските градини по определените графици, уточняват още от КНСБ.