Институции от област Враца с потенциал да подобряват енергийната си ефективност
Институции от област Враца с потенциал да подобряват енергийната си ефективност / ТПП Враца

Обучение насочено към енергийната ефективност бе организирано във Враца от Европейски институт по труда, съвместно с Търговско-промишлена палата -Враца. То се проведе между 25 и 28 януари, като на него бяха обучени представители на областна администрация, общините в областта, училища, детски градини болници др.

Обучението бе безплатно, финансирано по проектна програма BG 04-04-05 «Енергийна ефективност и възобновяема енергия» на ФМ на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

В него бяха включени следните модули:
Модул 1: Финансиране на ЕЕ и ВЕ проекти - Програми на ЕС, Реализирани проекти, Законодателство

Модул 2: Разработване на Планове за действие в съответствие с нац. законодателство и директивите на ЕС, отчет, финансиране от ОП+ практическа задача

Модул 3: Енергиен одит и енергиен мениджмънт в сгради + практическа задача

Модул 4: Договори за енергоспестяване с гарантиран резултат + практическа задача

Модул 5: Енергийна ефективност в сгради, категории, системи за оценка, виртуална разходка в ЕЕ градове

Модул 6: Фонд енергийна ефективност, Държавни политики за околна среда, ВЕИ практики, Оценка на курса, Препоръки за ръководството

В обучението взеха участие 62 експерти от упоменатите по-горе институции. То премина в интерактивен формат, а оценката за него - е много висока.

Следва развиване на Инструкции за разработване на конкретен план за енергоефективно реновиране на сградите - публична и държавна собственост с он-лайн консултаци от страна на експертите на Европейски институт по труда.