И Враца отбеляза Деня на независимостта
И Враца отбеляза Деня на независимостта / Областна администрация - Враца

Враца тържествено отбеляза 108 годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Тържеството пред паметника на Христо Ботев в областния град започна с церемония по издигане на Националния флаг, изпълнен от Военно формирование 54 990 - Враца. Под звуците на камбанен звън, официално беше прочетен Манифестът, с който през 1908 година цар Фердинанд прокламира Независимостта.

Стихове, посветени на Родината, произнесоха учениците от Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов" - Враца. Молебен за здраве и благоденствие отслужи Негово преосвещенство епископ Киприян.

Официални лица, които присъстваха на събитието бяха областният управител на област Враца Малина Николова, народните представители Явор Хайтов - заместник-председателят на Народното събрание, Петя Аврамова и Айхан Етем, Негово високопреосвещенство митрополит Калиник, председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, общински съветници, заместник - областният управител Мирослав Комитски, д-р Виолин Крушовенски, кмет на Община Мизия, заместник-кметове на Община Враца.

В празничното си слово, Областният управител припомни величавото дело и значението на държавническия акт.

„Ние можем да се гордеем, че в нашата история, обявяването на Независимостта на България е второто след Съединението от 1885 година самостоятелно българско дело, извършено с усилията на всички българи. Този ден увенчава тяхната саможертва, непреклонността на народа и решимостта му да гради своя държава, със свой собствен път, редом до големите европейски държави.

Независимостта на България е наше национално достояние, тя е най-висшата гражданска ценност, защото само общност от свободни личности може да изрази и спечели общонационална кауза.

И Враца отбеляза Деня на независимостта
netinfo

Величието на нашата държава е в нейната духовна мощ, в нейната независимост и законност. Те са опора и сигурен фактор за развитие и просперитет...
Пред всички нас стои задачата да съхраним наследеното, да доразвием постигнатото, да опазим най-голямото национално завоевание -демократична и просперираща България - част от духовното и политическо пространство на модерна и обединена Европа.

Честит празник! Честит Ден на Независимостта!" завърши словото си Малина Николова.
В знак на признателност пред героите, дали живота си за свободата, националното обединение и в защита на независимостта на България, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.

Празничната програма на тържествения 22 септември завърши с концерт на Детски танцов състав „Радост" към Център за подкрепа и личностно развитие „Център за работа с деца" и Танцов състав „Хемус" към Община Враца.

И Враца отбеляза Деня на независимостта
netinfo