/ Община Видин
В неделя във видинското село Бела Рада имаше храмов празник. Църквата в селото носи името на Св. Великомъченик Прокопий. Тя е осветена на 8 юли 2007 година. За да отбележат празника, хората се събраха пред сградата на кметството, заради дъждовното време. Сред поканените гости беше заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов.

Той поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Общината Огнян Ценков. „Приветствам ви за инициативата да организирате това събитие и възпитавате у хората уважение към местните традиции и православната вяра. Убеден съм, че и занапред ще работите съвместно за възраждането и развитието на своето селище, за добруването на хората, които живеят тук. Пожелавам на всички да бъдете здрави, да посрещате заедно много хубави празници, да има благоденствие и късмет за вас и вашите семейства!”, пише в адреса.

Владиката благослови вярващите.
Община Видин


По традиция на този ден се приготвя курбан, който бе благословен от Видинския митрополит Даниил. Негово Високопреосвещенство извърши водосвет и призова да спазваме традициите, защото те са извор на живот. „Нека св. Прокопий да пълни домовете ви с всички блага, да дава здраве, мир и добруване”, каза владиката.

Храмът в село Бела Рада.
Община Видин


Верка Монова, кмет на с. Бела Рада, благодари за пожеланията и за съдействието от страна на Община Видин и тази година да бъде осигурена възможност на жителите да отбележат своя духовен празник. След това всички присъстващи опитаха от агнешкия курбан.