Гласуваха декларация за неприемане на мигранти на територията на Община Враца
Гласуваха декларация за неприемане на мигранти на територията на Община Враца / Дарик Враца - архив

Общинските съветници гласуваха и приеха специална декларация, в който изразяват категоричното си несъгласие на територията на община Враца да се създават бежански лагери, центрове за настаняване, общежития и други организационни форми за настаняване на бежанци. Декларацията бе предложена от Марин Цветков от ВМРО, а поводът – „нестихваща тревога от разселването в Европейски Съюз, в това число и на територията на България на голям брой ислямистки имигранти, в мнозинството си радикализирани маси, в които се включват лица от арабски, африкански и средно – азиатски произход“. Целта на декларацията е да изиграе превантивна роля пред държавните органи, както и да защити интересите и спокойствието на жителите на община  Враца.

В мотивите на общинския съветник се посочва още:

„Българският Закон за убежищата и бежанците чл.4, ал.5 и Конвенцията на бежанците чл.31. т.1 пределно ясно казват, че чужденец може да пресече българската граница, за да получи три вида убежище: статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила – само ако пристига направо от територията, където са били застрашени животът и свободата му. Този текст е основополагащ, защото имигрантите пристигат в Европа, България и Гърция от Турция – държава, призната за демократична и даже получила статут на кандидат член на ЕС, в която правата и свободата им не са застрашени.

Европейското законодателство е създадено изцяло в полза на имигрантските вълни, без каквато и да било защита на българския или който и да е национален интерес.

Европейското законодателство стоварва върху най–бедната нация задължението да осигури на бежанците: жилища, работа, социално и здравно осигуряване и дори детски надбавки чл. 29 от Закона за убежището и бежанците. Лица с бежански и хуманитарен статут могат да купуват недвижими имоти в България. Лицата с най–голям статут – бежанския, могат да получат българско гражданство след три години. Тези с хуманитарен, след пет години. Веднъж получили бежански и хуманитарен статут тези лица получават и правото да доведат в България техните големи семейства – жени, сестри, братя, родители, чичовци, лели, деца и др.

Като общински съветник смятам, че местната власт е длъжна да има категорично становище относно евентуални опити за настаняване на бежанци и имигранти на територията на община Враца. По думите на г-жа Бъчварова, министър на вътрешните работи, ще се разкрият още шест центъра за настаняване на имигранти. Къде ще са тези така наречени от нея ,,горещи точки”, ние не знаем.

Целта на тази декларация е да окаже превантивна роля пред държавните органи, както и да защити интересите и спокойствието на жителите на община  Враца.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Ние, Общинските съветници в Общински съвет - Враца изразяваме загриженост, че община Враца може да се окаже потърпевша от последиците на бежанската и имигрантска криза.

Предвид собствените ни икономически, финансови и социални проблеми, категорично сме против въвличането на нашата oбщина в бежанския проблем. Ние не искаме да се превръщаме в поредните жертви на нарастващата международна и хуманитарна криза.

Декларираме, че НЕ желаем на територията на община Враца да се създават бежански лагери, центрове за настаняване, общежития и други организационни форми за настаняване на бежанци.“