Геодезически оглед на свлачищните райони в село Симеоново
Геодезически оглед на свлачищните райони в село Симеоново / Областна администрация Видин

Първоначален геодезически оглед на свлачището в село Симеоново, община Видин, извършиха днес народният представител проф. д-р Вили Лилков и проф. д-р Божидар Божинов, почетен председател на Българската асоциация по геотехническо и тунелно строителство. Въз основа на направеното на място проучване ще бъдат изготвени предписания и конкретни мерки за спиране на свлачищния процес.

В обиколката на застрашеното от свлачищни разрушения крайдунавско село участваха областният управител на Видин Момчил Станков, заместник областният управител Огнян Ценков и специалисти от община Видин, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", „Напоителни системи", Областно пътно управление и ОД МВР - Видин.

В резултат на продължителните дъждове през последните дни приземните етажи и дворовете на десетки къщи в с. Симеоново са залети от подпочвени и скатни води. Под напора на водата са се активизирали свлачищни процеси, които причиниха разрушения в една къща и застрашават други в околността.

„Първото нещо, което трябва да се направи, е да се премахне водата. Трябва да се направят канавки, двете блата горе да се съединят в една канавка. Когато се направи профила на терена, ще се види каква е денивелацията и ако се наложи трябва да се прекъсне пътя и да се направят няколко водостока", каза след огледа проф. д-р Божинов от Минно-геоложкия университет (МГУ) в София. Той предложи конкретни мерки за стабилизиране на свлачищния склон. Свлачището е тръгнало отдолу нагоре. Водата е влошила характеристиките на почвата и е създала хидродинамичен натиск, вследствие на който свлачището е тръгнало, но скатът е устойчив, обясни експертът. „От другата страна на пътя, където също има пукнатини, трябва да се направят хоризонтални дренажни сондажи, за да се предотврати ново свлачище", каза проф. Божинов.

„Предприети са аварийно - спасителни действия, но е необходим цялостен проект за дренажна система за отводняването на село Симеоново", бе категоричен проф. д-р Вили Лилков. Той изрази готовност да съдейства на компетентните институции и специалистите, които ще го изготвят. „Сега се правят геотехнически проучвания, но трябва да се действа бързо, защото след два месеца ситуацията може да е коренно различна", отбеляза дългогодишният преподавател в МГУ.

Той препоръча да се вземат алтернативни мерки за електропреносната система в селото, която може да пострада при евентуалното свличане на земни маси. "Геозащитата трябва да стане приоритет в следващите години. Зачестяват свлачищните процеси, в страната, а има недостиг на специалисти, техника и средства", отбеляза народният представител.

Геодезически оглед на свлачищните райони в село Симеоново
netinfo

Областният управител на Видин се ангажира с подкрепата си за реализацията на проект за отводняването на с. Симеоново. Момчил Станков апелира към жителите също да съдействат на местните власти и да поддържат отводнителната инфраструктура, предпазващата населеното място от наводнение.

Вчера от Областна администрация - Видин бяха предприети спешни мерки за овладяване на критичната ситуация в селото. Днес там бе прокопан временен канал, по който скатните води да бъдат отведени през водостока на главния път към река Дунав. Земекопната техника бе осигурена „ВиК" - Видин, а отводнителните тръби - от община Видин.