кулинарен фестивал
кулинарен фестивал / Дарик Враца
Поредното шесто издание на фестивала на народната кухня "Бабина душица", което е част от програмата за отбелязване на Празника на Монтана Свети Дух, ще се проведе днес в Монтана. Домакини са Община Монтана и Клуб на любителите на кафе и дебели книги.

Събитието ще започне сутринта на площад „Жеравица” пред сградата на Областна администрация. „Ще разпалим отново огньовете на българското и ще сготвим всичко, което се сещаме, че са готвили нашите баби, дядовци, стринки, тетки, майки, бащи и вуйчовци, както и комшийката Пенка, попадията и на Николай Даскало жена му Венета. И както обикновено ще има дегустация, в която ще бъдат отличени най-вкусните и майсторски докарани гозби, а сготвеното ще бъде раздадено на желаещите да опитат. Тази година отново сме поканили поети и писатели да готвят заедно с нас, но в конкурса може да се включи всеки, стига да е заявил участие. Но в празника може да се участвате и без предварителна заявка!” – казва Ели Лозанова, която е душата на фестивала „Бабина душица”.

Компетентно жури, оглавено от кмета на Община Монтана Златко Живков, ще дегустира традиционните ястия и ще отличи майстора на едно от тях в 14 ч. на 26 май. След това е ред на публиката и гостите на празника да докажат, че тачат народната кухня.