Владислав Панев, ген.Атанасов, Хр.Иванов
Владислав Панев, ген.Атанасов, Хр.Иванов / Дарик Враца
„Тук сме за среща с нашите симпатизанти и активисти от трите партии, като част от изключително засилената подготовка за изборите, която провеждаме“, обяви днес във Враца Христо Иванов, председател на движение „Да, България“.  Той заедно с председателя на ДСБ ген.Ат.Атанасов и на съпредседателя на „Зелените“ Владислав Панев дадоха пресконференция преди срещата от името на обединение Демократична България. „Тук сме за да кажем, че обединение в демократичната общност има, че това обединение работи, че предлага конкретни алтернативи. То се базира на изключително високо доверие помежду ни и обща представа за бъдещето, на къде трябва да се развива България“, коментира още Христо Иванов и допълни, че те са алтернативата на управляващите.

Обединението има и своята финансова програма, основните точки от която представи Владислав Панев. На първо място той  постави намаляване на преразпределението през държавния бюджет до 1/3 от брутния вътрешен продукт. По думите му това ще осигури свобода за бизнеса и хората, и благоденствие на страната. Предлага се и намаление на няколко вида данъци, като ДДС например „от 20 на 18 %, въвеждането на необлагаем минимум, което е особено важно за най-бедните региони в страната, защото това на практика ще увеличи нетния доход на 80 % от гражданите с между 5 и 11 %, както и не облагане на инвестираната печалба на компаниите“.

На въпрос за евентуални предсрочни избори ген. Аганасов, коментира, че не може да предполага дали ще има предсрочни избори, но партиите в обединението ще работят с всички сили те да се случат. „Въпиещата нужда от предсрочни избори се вижда от всякъде. Вижте какъв комфорт е в парламента, нямат никакъв проблем да приемат какъвто си искат закон, в същия момент от долу постоянни напрежения, скандали в обществото, което означава, че хората не могат повече да понасят“.

Христо  Иванов коментира и исканията на протестиращите за нова система без парти. “Гражданите, които излизат да протестират имат своите много сериозни основания. Хората усещат, че страната е преминала в състояние в което нейната политическа система не произвежда бъдеще. Ние считаме, че като политици нашата задача е да даваме решение на това, което изкарва хората на улицата. Идеята ,че ще сменим системата с някаква без партии може да изглежда привлекателна, но нека да погледнем света. Къде има демокрация без партии? В Китай например има 8 партии. Тоест държавно управление, което дори най-повърхностно да имитира включваща гражданите система без партии не е изобретена. Предлагам да не изобретяваме неща, а да се фокусираме върху тези, които могат да решават проблемите на хората. Ето това, което ние предлагаме дава решения.“