Винен туризъм в трансграничния дунавски регион.
Винен туризъм в трансграничния дунавски регион. / Община Белоградчик
Гостите изготвиха собствена програма за винен туризъм в трансграничния дунавски регион
"В кое вино е истината?". Това бе мотото на информационно-дегустационното пътуване на трансграничния дунавски винен туризъм 17-19 март на тази година. Организатор на събитието бе Сдружението "Нортикум", което обединява винопроизводители от Белоградчишко и Видинско и Асоциация "Ден на отворените изби", презентираща избите на Неготинска Крайна, Сърбия. Инфотурът даде възможност неговите участници - 44 души, да изготвят собствена трансгранична туристическа програма за винен туризъм в Световния ден на виното и Денят на отворените врати на Неготинските изби, дегустирайки истински и стойностни оригинални производства на вина и ракии.

Първата винена дегустация  се осъществи в хан "Мадона" край село Фалковец, а също и във винарска изба "Боровица"  като и двете места бяха представени бели и червени вина на избата  и вина на сдружението "Нортикум".

Гостите посетиха и град Белоградчик с неговите уникални забележителности Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост, както и природонаучния музей в града, който е единствен в Северозападна България и един от 17-те за страната. Те бяха приветствани от зам.-кмета на общината Росен Младенов. От панорамната тераса на хотелски комплекс, на чашка кафе и фото пауза, бяха направени много снимки на най-характерните скални образувания.

Следобед участниците в инфотура се отправиха към село Рабиша, където имаха възможността да разгледат пещерата "Магура" с праисторическите рисунки, кандидат за вписване в Списъка на световното културно и природно наследство ЮНЕСКО и Рабишкото езеро. Вечерта в комплекс "Магура" се проведе работна вечеря, в която участваха и управителите на седем изби от сдружение "Нортикум", които предложиха на гостите уникално тяхно вино със същата марка. При запознаването бяха презентирани туристическите услуги в общината и бе обсъден културен афиш`2017 /фестивали, събори/  и възможностите за договаряне и контакти за организиране на  винен туризъм с индивидуални, групови и специализирани програми. Салашките баби предложиха  автентични турлашки ястия  от местния край.

Групата, ценители на хубавото вино посети и Видин, където се запозна с местните забележителности. Там също бяха дегустирани още вина на сдружението "Нортикум", а по-късно през деня продължиха пътуването си за Сърбия, където ще пробват вината на сръбските винари от Неготинския край.