Децата на Враца спортуват
Децата на Враца спортуват / Община Враца

Близо 700 деца от 17 детски градини в община Враца взеха участие в традиционния спортен празник „Децата на Враца спортуват". Инициативата се проведе за седма поредна година на стадион „Христо Ботев" с всички деца от детските градини и подготвителните за училище групи.

„Знаем, че спортът за едни е занимание за свободното време, за други- култура, която възпитава. Категорично е, че като начин на живот се изгражда от ранна детска възраст и има много висока обществена роля и функция, каза в приветствието си зам.-кметът Красимир Богданов. Целта, която ни обединява е да предизвикаме интереса на децата към участия в спортни изяви, да кажем „не" на обездвижването на младото поколение и „да" на спорта, който калява волята, укрепва здравето и ни прави устойчиви и издръжливи.

Подкрепям идеята, която днес прави среща на масовия и професионалния спорт във Враца и показва, че това съвсем не е трудна задача.
Пожелавам от редиците ви да израснат бъдещите шампиони на България и участници в големия спорт, да донесат още много медали на нашия любим град Враца!", завърши Богданов.

Празникът започна с вдигане на знамето и тържествено шествие и продължи с общо развиващи упражнения и състезателни игри. В паузите между игрите демонстрации направиха състезатели от спортните клубове по таекуон-до „Кум Рьонг", по борба „Ботев-93" и по джудо „Ипон". Присъстващите научиха малко повече за историята и правилата на тези спортове. Те видяха „на живо" световната шампионка по таекуон-до Ирена Цветкова, току що върнала се от европейско първенство с три медала, която приветства малките спортисти.

Треньори на клубовете са Илия Цветков, мс Юлиян Георгиев и мс Таня Василева.
Децата от детските градини показаха и своите умения като мажоретки и в гимнастически композиции.

Всички получиха медали, купи и лакомства. Наградите връчиха директорът на дирекция „Образование, култура, спорт и туризъм" Маринела Петрова, началник отдел „Образование" Валентина Михайлова и гл. експерт „Предучилищно образование" Калина Дуранкева.