Честит празник на Росица Стаменова
Честит празник на Росица Стаменова / Дарик Враца

ЗМС Росица Стаменова става днес на 60 години. Известната  спортистка, сега - главен експерт на Министерството на младежта и спорта за Северозападна България, е родена на 6 март 1955 г. в с. Старо село, област Силистра. Началното си образование получава в родното си село, а средно - в Икономически техникум на Силистра. Придобива две висши образования – магистратури – в УНСС-София, специалност „Статистика”, и в НСА –учител по физическо възпитание и спорт, и треньор по лека атлетика.

Омъжена е за ген. Валери Стаменов, с когото имат дъщеря и син.

От 1970 до 1989 г. активно се занимава с лека атлетика, като непрекъснато е част от националния отбор на България. Състезателка на „Ботев”-Враца е от 1977 г. Отказвала е  много покани на софийски дружества и до края на спортната си кариера остава в Спортно дружество „Ботев”. Подобрила е 18 пъти националните рекорди на България в дисциплината 400 метра в зала и на открито, и щафета 4х400 метра. Рекордът на 4х400 – 3 мин. 25секунди и 81 стотни от 1983 г. все още не е надминат.

10 пъти балкански шампион, носителка  и на много сребърни и бронзови отличия от Балканиади.
Заедно с Павел Павлов става първият участник от Враца на Олимпийски игри - Москва 1980 г. В спортната си кариера има още  два бронзови медала от Европейски първенства; два бронзови медала от Купа Европа. Завоюва и трето място на Световната купа през 1985 г. в гр. Канбера – Австралия за отбора на Европа. „Тогава бях капитан на българския женски национален отбор 1984-89 г. – годините, през които бяха постигнати ха най-големите успехи на българската лека атлетика”, казва знаменитата ни спортистка.

За високи спортни постижения и активна обществена работа е удостоена със званието „Почетен гражданин на Враца”.

 

Честит празник!