пожарникари пожар
пожарникари пожар / ThinkStock/Getty Images
Български и сръбски пожарникари ще  участват в съвместно пожаро-тактическо учение за гасене на  горски пожари в трансграничен регион. То ще се проведе на полигона в  село Трифоново, община Монтана. В тренировъчното занятие, което започва в 10 часа, днес, ще вземат участие над 20 пожарникари от регионалната дирекция в Монтана и 20 пожарникари от окръг Пирот от Сектора за извънредни ситуации при МВР на Сърбия.

Учението е по проект „Повишаване капацитета за управление на риска при големи горски пожари в трансграничния регион – координация, обучение, наблюдение, иновативни методи и технологии” по програма Интеррег България – Сърбия.
 
Целите са повишаване на капацитета за реакция в трансграничния регион на пожарните и спасителни служби в случай на горски и полски пожари, подобряване съвместното управление, както и подобряване информираността на населението относно причините за възникване на горски пожари и мерките, необходими за намаляване на броя причинени от човек пожари и последиците от тях.