Красимир Богданов
Красимир Богданов / Дарик Враца, архив
Народният представител от „Обединени патриоти“ и областен председател на ВМРО-Враца Красимир Богданов сезира министъра на вътрешните работи Младен Маринов за състоянието на престъпността в община Роман и нуждата от окомплектоване състава на РУП-Роман.

В качеството си на народен представител от 6 МИР-Враца, Богданов е получил сигнал от кмета на Община Роман, относно тревожното състояние на сигурността в населените места на Общината. „Наличието на сериозна концентрация на ромско население/голяма част от които са дошли през последните години от други общини и населени места/, чувството за безнаказаност и невъзможността на РУП-Роман при сегашното структурно и кадрово състояние да се справи със ситуацията, води до увеличаване на престъпността. Съпоставено с 2017г., когато са регистрирани 64 престъпления, през 2018г. престъпленията вече са 109 – кражби,грабежи, включително и тежки криминални престъпления. Цифрите са показателни и ръста на престъпленията в Община Роман е значително по-висок от този в другите общини на Област Враца. Силен обществен отзвук имаха нападенията от големи групи роми над младежи и екип на спешна медицинска помощ, които предизвикаха напрежение и протести на гражданите и заплаха от открити сблъсъци с нападателите“, констатира народният представител.

По проблемите с престъпността в Роман, той нееднократно е информирал ръководството на МВР. Въпреки че, нарушителите на реда са общоизвестни, действията до момента не са довели до подобряване на ситуацията. „Очевидна е нуждата от засилване на полицейското присъствие в общината, от запълване на незаетите и откриването на нови щатни бройки в РУП-Роман. Затова и очаквам отговор на въпроса: Какви действия ще предприеме МВР по овладяване на престъпността в община Роман и по окомплектована състав на РУП-Роман“, коментира Богданов.
 
ВМРО - Враца