/ БГНЕС
НАП напомня, че абитуриентите трябва да подадат Декларация образец № 7 за това, че ще се осигуряват за здраве сами след завършване на училище. Това е необходимо, тъй като в общия случай учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а започват следването си във висше училище през септември или октомври.

За периода от завършването на средно образование до записването им като студенти те не са осигурени за сметка на бюджета, защото не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти. За този период бъдещите студенти освен че трябва да внесат здравните си вноски, трябва да подадат и осигурителна Декларация образец № 7.
 
Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ този на възникване на задължението за осигуряване от всеки, който не е осигурен на друго основание. Т. е., ако абитуриентите от 1 юли са в това качество и трябва да внасят здравни вноски сами, до 25 август трябва да подадат в НАП по постоянен адрес Декларация образец № 7.
 
Врачански училища изпратиха своите абитуриенти

Здравноосигурителните права на лицата, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Той се брои до началото на месеца, предхождащ този, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват при условие, че се платят всички дължими вноски за последните 5 г. /60 месеца/.
 
Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски чрез електронната услуга на НАП.

Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон 0700/ 18-700 на цената на градски разговор от цялата страна. С електронния калкулатор на сайта на приходната администрация може да се изчислят дължимите здравни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.
НАП Враца