Градец
Градец / Община Видин
Честването в памет на загиналите във въстанието в Северозападна България - 1850 лето - Пашапетковата размирица се проведе в местността “Драката“, край село Градец. Официални гости на събитието бяха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, Ангел Първянкин и Надежда Първянкина, потомци на баба Йона Първянкина, която като дете е помагала на ранените в сражението. Събитието се организира от кметство Градец, Народно читалище „Просвета 28.11.1928“ и със съдействието на Община Видин. 

Градец

Заупокойна молитва в памет на загиналите бе отслужена от  отец Григорий. Слово по повод годишнината прочете заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков. В него се казва:Преди 169 години, тук  в тази историческа местност са воювали героите в порива си за свобода. Стъпили сме върху велика земя, на близо 15 000 души от Видинско, Белоградчишко и Ломско, дали живота си за Отечеството. Днес сме тук, за да се преклоним пред паметта на героите. За нас, съвременните българи, знакът на величавия бунт е свързан с големите литературни епоси, които четем в книгите.  В техните незабравими и съпреживени страници освен поуките на историята, можем да усетим националната си същност и да вникнем в дълбокия смисъл на свободата“. 

Градец


С приветствие към присъставщите се обърна и кметът на село Градец Илия Томов. С едноминутно мълчание жители и гости почетоха паметта на загиналите, а тържеството завърши с фолклорна програма и с участието на Патриотичен клуб „Бдинци“.

Градец