За шест деца ще се грижат в новия семеен дом за деца в риск
За шест деца ще се грижат в новия семеен дом за деца в риск / netinfo

Шест деца ще могат да бъдат настанени при нужда в новооткрития във Велико Търново семеен дом за деца в риск. Той се помещава в сграда до църквата “Света Марина” и е изграден със 74 497 евро, отпуснати от програма ФАР по проект на Сдружение “SOS Детски селища” в партньорство с община Велико Търново.

В дома ще бъдат настанявани деца и младежи от 3 до 18-годишна възраст, които се налага временно да бъдат извадени от семейна среда поради заболяване на родителите, налагащо продължително лечение, заради жилищни проблеми или семейна криза. Всички случаи ще бъдат разглеждани от експерти в Агенцията за закрила на детето.

Персонал от 6 души – възпитатели, социални работници, педагози и психолог ще осигуряват 24-часова грижа за настанените деца. Срокът на техния престой в центъра ще се определя от конкретния случай, обясни координаторът на проекта Пламен Стоянов.

Грижата, която предоставя домът, е максимално близка до семейната, съобразена с индивидуалните потребности на всяко дете. Целта на проекта е предотвратяване на изоставянeто на децата и намаляване на броя на младежите, отглеждани в специализирани институции, каза още Пламен Стоянов.

В малкия семеен дом няма да се настаняват деца с тежки физически увреждания, които имат нужда от специализирани медицински грижи, уточни директорът на Дирекция „Социални дейности” Росица Димитрова.