За седма година джаз под Асеневци
За седма година джаз под Асеневци / снимка: организатори

Около 50 музиканти ще участват в седмото издание на Дикси джаз феста във Велико Търново, който ще се проведе от 10 до 12 юли на откритата сцена край паметника Асеневци. Почитателите на джаз музиката и тази година ще се насладят на три вечери, изпълнени с импровизациите на девет наши и чуждестранни групи.

В основата на фестивала стои фондация „Дикси джаз фест” и Емил Костурков, който е шеф на организацията и ръководител на „Роял дикси бенд”. Тази година фестът беше подпомогнат с 10 000 лв. от Община В. Търново по програмата й за изкуство и култура. За организацията и провеждането на събитието са отпуснати и 15 000 лв. от Фондация “Америка за България”, съобщи Емил Костурков. Средствата са предназначени основно за хонорари на групите, авторски права, логистика и съпътстващата фотоизложба.

Дикси джаз фестът ще бъде открит на 10 юли от 19,30 часа с фотографска експозиция на тема “Джаз в старата столица”. Тя ще бъде подредена край художествената галерия “Б. Денев” и ще представи 27 творби, дело на петима фотографи - Антония Кожухарова, Генчо Петков, Мирослав Дечев, Мирослав Цветков и Никифор Тодоров. Техните снимки ще покажат моменти от миналогодишното издание на феста. Паралелно ще бъде открита и втора фотоизложба на паната под Факултета по изобразително изкуство в центъра на града. Кадрите, правени от Генчо Петков, Никифор Тодоров и Теодор Калушков, ще припомнят моменти от предишните две издания на фестивала.

Първата фестивална вечер около 20,00 часа ще открият "Румен Халачев Квартет" със специалното участие на контрабасиста Джанер Каптан от Турция. След тях на сцената ще излязат трио “High Time”, които свирят фънк и фюжън, а след тях ще се изяви сръбският “Кочетов квинтет” от Белград.

На 11 юли концертът е с начало 19,30 часа, включени са изпълнения на “Дикси Бойс Бенд” от София. Ще се представят още румънците от “Sebastian Spanache Trio”, които свирят авангарден джаз. Втората вечер ще завърши с младата фънк група “Саутуик”.
В събота на 12 юли, отново в 19,30 часа на сцената ще излязат домакините от “Роял Дикси Бенд”. След това ще свирят швейцарския квартет “Swing Strings”, а за финал ще забият музикантите от “Tri O Five” с Прея, които ще представят изцяло нов авторски репертоар.

Около 6000 души са посетили миналогодишното издание на феста край Асеневци. Такива са очакванията на организаторите и това лято. Заради огромния интерес от фондацията обмислят да разширят следващото издание с още една вечер, а така също с включване на майсторски класове на наши и чуждестранни джаз изпълнители.

Фондация „Дикси джаз фест” има идея да организира още едно културно събитие през тази година съвместно с МДТ “К. Кисимов”. Става дума за концерт на популярни български поп и джаз изпълнители със симфоничен оркестър, който да се проведе през септември в Летния театър във В. Търново, обяви адвокат Николай Илчев, член на организационния екип на фестивала. Такива концерти вървят през лятото във Варна и Бургас с участието на маестро Живко Петров, Белослава, Орлин Павлов, Хилда Казасян и др.

Според Мирослав Трифонов, член на фондацията, джаз фестът под Асеневци е една от емблемите на Велико Търново и трябва да продължи да се подпомага от общината. Той заяви, че като общински съветник ще настоява за следващата година да бъдат увеличени драстично парите за култура в общинския бюджет, тъй като през тази година са били заделени едва 50 000 лв.