Svi6tov
Svi6tov / netinfo
Внушителен паметник на руския император Александър II ще бъде открит в Свищов по повод 140 – годишнината от Освобождението на града. Скулптурата ще бъде с височина 8,5 метра и основа 2,5 метра, съобщи Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство” в Община Свищов.

Монументът тежи  над 1 тон, изработен е от бронз и е дело на световноизвестният скулптор Зураб Церетели. Негови творби са още мемоpиалът „Сълза“ в Ню Йорк, издигнат в памет на жетвите на терористичния атентат на 11 септември 2001 година, както и 96-метровият паметник на Петър Велики в Москва.

Паметникът на Александър II ще бъде открит на 27 юни в местността „Паметниците” в Свищов. „Оказа се, че ще е трудно да се намери място в града за такъв огромен паметник. В Свищов има място, посветено на загиналите в Руско-турската война – в  местността „Паметниците”, където  има десетки паметници, посветени на героите, загинали в битките при Свищов. Първите паметници там са поставени  веднага след Освобождението и са дошли от Русия. През годините ансамбълът от паметници се е увеличавал и се е разнообразявал. Получило се е дори едно разностилие между различните паметници. В този смисъл скулптурата, която ще пристигне, се различава много от тези, които в момента присъстват в парка, защото е модернистична, но няма да е проблем”, обясни още  Росен Маринов.

По повод 140 -  годишнината от Освобождението на Свищов е дошло предложение монументът да бъде монтиран в крайдунавския град. Паметникът ще бъде транспортиран с кораб по река Дунав на няколко части, а в последствие ще бъде сглобен на място в местността „Паметниците”. Паметникът  ще се вижда и от румънския бряг.

Отбелязването на 140 – годишнината от Освобождението на Свищов ще бъде и най – голямото събитие в културната програма на града за 2017 година. Това честване ще бъде съчетано с отбелязването на още няколко важни годишнини – 140 години от първото градско общинско управление, 110 години на Музей „Главна квартира на руската армия” в село Горна Студена, 40 години музей „Преминаване на руската армия” в местността „Паметниците”и 150 години от освещаването на църквата „Света Троица”. Храмът в крайдунавския град е на Колю Фичето, а камбаната му е подарена от Александър Втори, разказа още Маринов.

Проявите за годишнините ще бъдат през цялата седмица преди 27 юни. Сред тях ще бъде изложба със снимки и документи от Руско – турската война, Преглед на любителското художествено творчество на сухопътните войски. Сред проявите ще бъде и конференция посветена на десанта по река Дунав.

В църквата „Света Троица” ще има и концерт на Първи български хор „Янко Мустаков”. Исторически възстановки в местността „Паметниците”, откъдето тръгва свободата ще има на 25 юни.
 
Кулминацията на честванията ще бъде на 27 юни, когато се очаква лично Патриарх Неофит да отслужи панихида в храм „Света Троица”. Ако това се осъществи, това ще е първото посещение на патриарх в историята на  Свищов.

В церемониите в Свищов ще участва Националната гвардейска част, а проявите ще бъдат под патронажа на президента Румен Радев, който се очаква да пристигне в крайдунавския град.