Вино под 4 лева бутилката става само за готвене, смята сомелиер №1 в България
Вино под 4 лева бутилката става само за готвене, смята сомелиер №1 в България / DarikNews.bg
Вино под 4 лева бутилката става само за готвене, смята сомериер №1 в България
47061
Вино под 4 лева бутилката става само за готвене, смята сомериер №1 в България
  • Вино под 4 лева бутилката става само за готвене, смята сомериер №1 в България

"Много е важно виното да се пие при правилната температура. Колкото е по-леко, толкова по-охладено трябва да бъде. По-тежките вина изискват по-висока температура. По-отлежалите са хубави около 20 градуса, но над тази температура вече губят качествата си", съветва сомелиер №1 в България за тази година Георги Михов.

"Когато човек си купува вино от магазина, ако ще вземе под 4 лева бутилката, може да си го ползва за готвене", добавя с усмивка той. Георги Михов е 37- годишен, родом от Дебелец, но в момента живее в София, където работи в елитен клуб. Със сомелиерство се занимава от шест години. В бизнеса е стартирал като сервитьор във великотърновски ресторант през 1998 г., на който по- късно става управител.

След това заминава за Англия, където започва работа в елитен хотел. Именно там започва да се интересува от семелиерство и завършва специализирано училище за сомелиери в Лондон. Интересно е, че като сомелиер е работил в Абу Даби, Китай и на туристически лайнери. Признава, че е вложил солидни суми в обучението си. Парите обаче не са отишли толкова за занятията в британското училище, а по- скоро за маркови вина, които е трябвало да дегустира, за да може след това да ги предлага на клиенти.

Понякога бутилката струва 500- 600 евро и сме си купували комбинирано няколко души, признава Георги Михов. Той разказва, че чуждите туристи, а и местните жители в Абу Даби, ценят работата на сомелиерите, защото имат традиции в пиенето на вино. Китайците пък са като в България в началото на 90-те години и наливат лимонада в хубави вина.

„У нас нещата вече са някъде по средата. Абу Даби са най- развити, ние сега излизаме от пубертета, а китайците са в него", коментира шеговито той. Според Георги Михов всеки може да стане сомелиер, стига да има желание.

„Ролята на сомелиера е да бъде пътеводител за гостите в един ресторант и да им помогне в избора на вино. Той е търговецът. За съжаление у нас сомелиерството все още не е навлязло и на практика аз съм първият назначен на трудов договор. Интерес обаче за създаване на винени листи има", добавя още Георги Михов.

Частният клуб, в който работи в София, разполага с винена листа от 380 етикета, от които около 40 са български. В момента Михов води тридневно обучение на сомелиери в Арбанаси.

В звуковия файл може да чуете разговора със сомелиера в автентична ресторантска обстановка.