касов апарат
касов апарат / DarikNews.bg
НАП регистрира касови бележки по телефона и чрез мобилно приложение
Всеки регистриран потребител в Лотарията на НАП може да въвежда касови бележки и чрез мобилното приложение на Агенцията, което можете да се изтеглите през Google Play за телефони с операционна система Android или през App Store на мобилния телефон за операционна система iOS. Фискални бонове могат да бъдат регистрирани и чрез телефона на НАП 0700 18 700. Обаждането е на цената на градски разговор от стационарен телефон или според тарифния план на мобилните оператори. Услугата работи денонощно и е напълно автоматизирана, допълват от приходната агенция.

Лотарията с касови бележки на НАП продължава да набира популярност. Над 1 млн. касови бележки от цялата страна на стойност над 17 млн. лв. се състезават за награди. Великотърновци участват с над 51 000 касови бележки и бележки от ПОС терминал на обща стойност 678 хил. лева, от които 1 656 бележки са регистрирани само от един участник.

НАП отчита и бум на сигнали за неиздаване на касови бележки от некоректни търговци. Обектите ще бъдат проверени от данъчните чрез извършване на контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на  плащанията и отразяването им в касовата книга на обектите.

От НAП обръщат внимание, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга, независимо дали това става в търговски обект или на сергия. Сигнали за неиздаване на касови бележки могат да се подават денонощно на имейл  infocenter@nra.bg , или на телефона на НАП 0700 18 700.

Тази година късметлиите ще бъдат обявявани не само на официалния   интернет сайт на Лотарията – www.kasovbon.bg, но и на специално създадената във Facebook страница https://www.facebook.com/kasovbon/ , където лотарията също набира популярност.

В социалната мрежа потребителите ще могат да следят последните новини около играта, както и да задават своите въпроси.