Великотърновец поднесе на полицията на тепсия телефонни измамници
Великотърновец поднесе на полицията на тепсия телефонни измамници / Дарик нюз, архив

За броени часове служители на РУП – Павликени задържаха двама мъже, опитали да извършат телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР във В. Търново. Работата по случая е започнала вчера по обяд, след като 46-годишен мъж от В. Търново е потърсил съдействие от полицейските служители в старата столица. Той разказал на униформените, че същия ден около 12.30 ч. непознат мъж му се обадил на домашния телефон и му съобщил, че има колетна пратка от Канада, която съдържа 6000 евро, дрехи и подаръци. За да я получи трябвало да плати сумата от 1380 лева на куриерска фирма.

46-годишният мъж бързо разбрал, че непознатият се опитва да го измами, но продължил разговора и уговорил получаването на колета да стане в павликенското село Бутово, след което позвънил в полицията. Предприети са незабавни действия по обзпечаване на мястото за извършване на измамата от служители на полицейското управление в Павликени. Междувременно извършителите няколко пъти се свързвали с 46-годишния великотърновец, за да променят мястото на предаване на пратката. В крайна сметка последната уговорка била срещата да се осъществи в центъра на с. Михалци.

Около 20.00 ч. снощи търновецът отишъл на уговореното място и към него се приближил мъж от ромски произход, носещ пакет. При опит да бъде задържан от полицейските служители той изхвърлил пакета и побягнал в посока Павликени. След минути е задържан и е установено, че това е 19-годишният М. М. от Павликени, неизвестен на полицията и неосъждан. При проведените действия по разследването е установено, че в селото се намира и съучастникът му – 18-годишният М. Ж., също от Павликени, неизвестен на полицията. Установено е, че двамата се придвижвали с лек автомобил, "Опел", който бил паркиран в близост до мястото на срещата.

В хода на разследването станало ясно, че телефонното обаждане е проведено от 26-годишния Д. И. от Павликени. М. М. и М. Ж. са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР. Автомобилът и пакетът, съдържащ сухи пасти, са иззети. По случая в полицейското управление в Павликени е започнато бързо производство за измама. Д. И. е обявен за издирване. Работата по случая продължава.