Трескава подготовка за националните чествания по случай 114 години от обявяването на независимостта на България.

По традиция център на проявите е Велико Търново, където Фердинанд обявява историческото събитие. Празникът е популярен с провеждащия се фестивал на военните духови оркестри от цялата страна, а тази година има и чуждестранно присъствие.

"Четири формации ще участват в Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново. Петнадесетото издание на фестивала ще започне в навечерието на честването на 114 години от обявяването на Независимостта и ще бъде част от проявите в празничния ден", съобщи Нелина Църова, директор на дирекция „Култура“.

Въвежда се временна организация на движението във Велико Търново

Военният духов оркестър на гарнизон в Браила с диригент първи лейтенант Лонут Раул с мажоретен състав ще е чуждестранното участие. По традиция във фестивала участва и Гвардейският представителен духов оркестър на Българската армия.

Музикантите свирят под диригентството на главния диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър подп. Ради Радев. Представителният оркестър на Сухопътните войски също ще представи своята шоу програма с мажоретен състав от Троян. Диригент на оркестъра е капитан Тодор Петков, а ръководител на мажоретките е Елеонора Петковска. 

Фестивалният духов оркестър „Маестро Николай Косев“ е домакин на фестивала. Оркестърът е съставен от музиканти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Втора тунджанска механизирана бригада, а диригенти са капитан Цветомир Василев и старшина Емил Костурков. 

Веднага след дефилето, което започва в 16:30 часа на 21 септември по главната улица на Велико Търново, ще се състои официалното откриване на фестивала, в което участие ще вземе и Представителният курсантски блок на Националния военен университет с ръководител ст. лейтенант Петър Славов.

Курсантите ще покажат своята атрактивна програма със строеви хватки и движения с оръжие. Откриването е пред сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов ще даде начало на фестивала.

След това всички музиканти заедно ще изпълнят химните на България и Румъния, песента на Майкъл Джаксън „Да спасим света“ и композицията „Хоп троп“ на полк. Христо Тонев.

Военните духови оркестри ще участват и в тържествата по повод Деня на Независимостта на България – 22 септември. Музикантите ще се включат в празничното шествие, което тръгва в 11:30 часа от Царевец.

В 12:30 часа започва шоу-спектакълът на участниците в XV Международен фестивал на военните оркестри на площада пред сградата на Български пощи. Националният военен университет „Васил Левски“, Община Велико Търново и фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри“ са съорганизатори на фестивала, който се провежда под егидата на министъра на отбраната.
nova.bg/БТА