Велико Търново- столица на културния туризъм
Велико Търново- столица на културния туризъм / netinfo
В началото на годината град Велико Търново бе обявен за столица на културния туризъм. Това се случи на 24-тото издание на туристическото изложение "Ваканция 2007". Освен това, през годината, Велико Търново отбеляза 30% ръст на туристите. Градът е дестинация номер едно в България.
Тези факти са записани в културната история на В. Търново за 2007-ма година.
Ето и още от тях.
В началото на годината, най-възрастната играеща актриса в България Елена Стефанова излезе на театралната сцена във Велико Търново в премиерното заглавие “Третото българско царство и половина”. 91-годишната актриса влезе в образа на Майка България.
В. Търново бе домакин на тържествата по повод 100-годишнината от рождението на известния писател, роден в старата столица, Емилиян Станев. Празничните прояви минаха под надслов “Към всичко подхождай с любов”, а ЮНЕСКО обяви 2007-ма за година на автора на „Крадецът на праскови”.
Иван Църов стана директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той наследи поста от Христо Харитонов.
На празника на В. Търново, 22-ри март, сумистът Калоян Махлянов бе обявен за почетен гражданин на старата столица.
Експозиция „Киноцентърът представя: уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми” показа във Велико Търново над 500 автентични облекла и вещи от началото на 20 век, костюми, мебели и оръжия, кинокамери, които са част от историческите филми „Калоян”, „Борис І”, „Хан Аспарух”, „Златният век”, „Време разделно”, „Денят на владетелите”.
През месец април хиляди граждани се поклониха пред тленните останки на цар Калоян в църквата “Св. 40 мъченици”, където саркофагът с костите на българския владетел беше погребан с държавни почести.
Арх. Теофил Теофилов беше отличен с наградата “Оборище 2007”, която националното сдружение на Възрожденските градове връчва ежегодно. Арх. Теофилов е първият великотърновец, който печели приза. Той бе удостоен с “Оборище” за цялостната му дейност при реставрирането и изучаването на паметниците на културата.
През пролетта, фестивалътза традиционни народни изкуства - Старопланински събор “Балкан фолк”, за поредна година събра изпълнители на фолклорни песни и танци, народни обичаи, групи за стари градски песни и романси от цяла България.
Във В. Търново бе отбелязана 120-тата годишнина от построяването на първия читалищен театрален салон в България. Това се случи в читалище “Надежда”, което е и най-старият културен институт във Велико Търново.
Китайски хвърчила оцветиха изложбените зали на В. Търново. Експозицията разказа двухилядолетната история на хвърчилото, което първоначално се е появило с военна цел.
След повече от 40 години, историята за падането на Второто българско царство излезе на търновска сцена в пиесата по Камен Зидаров “Иван Шишман”.
Велико Търново бе център на истинско събитие за меломаните. Изложба от 40 гигантографии показаха моменти от конецертите в България на Дийп Пърпъл, Апокалиптика, Рони Джеймс Дио, Скорпионс, Стинг, Дюран Дюран, Депеш Мод.
Почитателите на мрачните усещания имаха удоволствието да поживеят, макар и за малко, в затвор. Това се случи по време на “Нощ на мъченията в затвора”, организирана по повод международния ден на музеите. Всеки посетител успя да изпита тежестта на оковите, грапавината на затворническите дрехи, неудобството на твърдия нар и клаустрофобичното усещане на карцера.
Проф. Пламен Легкоступ стана ректор на Великотърновския университет след двугодишния мандат на проф. Иван Харалампиев. Под негово ръководство стартира и 44-тата академична година на висшето училище.
В. Търново бе домакин на Фестивала на европейските копродукции, който показа българските Врабци през октомври, Време за жени, Маймуни през зимата и Пазачът на мъртвите, френския Зим и Ко и датския Китаеца.
24-ма фотографи от България, Италия, Румъния и Израел участваха в международен пленер за актова фотография "Бодиграфия".
Една от малкото рок-банди в България, които могат да се похвалят със солидна творческа биография - Щурците отбелязаха 40-годишния си сценичен юбилей с национално турне, в което влезе и В. Търново.
Велико Търново бе домакин на Десетото издание на Международния фолклорен фестивал, в което участваха танцьори от 18 страни на 5 континента.
В края на август, Велико Търново бе огласено от мощния рев на мотори по време на традиционния мотосъбор, който тази година мина под мотото “Запази живот, започни от твоя”.
Оперната прима Христина Ангелакова направи майсторски клас във Велико Търново. Курсът включваше работа с вокален педагог, с диригент, интерпретация на роля и експертна консултация по италиански език.
Вторият международен фестивал на военните духови оркестри събра оркестри от В. Търново, Плевен, Ст. Загора, Краков – Полша, Констанца – Румъния и Скопие – Македония.
Към края на първото деветмесечие на годината бе отчетен 30% ръст на туристите, които са гледали „Звук и светлина”. За посочения период, на аудио-визуалния спектакъл са се насладили 9200 туристи.
Петото издание на международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра” събра 85 изпълнители от 15 държави.
Шийла Боник от Boney M. доведе във В. Търново новата си група, която също носи името на успешната през 70-те години диско група.
Със света литургия и панихида в църквата “Св. 40 мъченици” Велико Търново отбеляза800-ната годишнина от смъртта на цар Калоян.
1 250 000 лева ще осигури Мнистерството на културата през следващата година за възстановяването на хълма Трапезица. За опазване на културно-историческото наследство във Велико Търново през тази година, министър Данаилов осигури общо 1 876 000 лева - за хълма „Трапезица”, за аварийна консервация на църкви и къщи-паметници на културата в село Арбанаси, за консервационно-реставрационни работи на църкви и манастири в област Велико Търново. За археологическо проучване и консервация на стенописи на църквата „Свети 40 мъченици” през 2007 година Министерството на културата осигури 200000 лева.
Регионална структура на Национален комитет „Съзидание” бе учредена във В. Търново. Приоритет в работата е развитието на културно-историческия туризъм. Първата иницатива е свързана със започването на археологически разкопки в църквата „Св. Иван Рилски” в кв. Света гора.
Велико Търново бе първият град, от който започва първото национално турне на Васко Василев - FREEMIX TOUR. Виртуозният цигулар промотира новия си албум, озаглавен FREE и компилиращ български фолклор, испанско фламенко и аржентинско танго.