/ netinfo
Мая Гойкович, председател на Народната скупщина на Сърбия: Ще направя всичко възможно нашите граждани да идват по-често в България, за да посетят тези прекрасни места, които аз успях да видя
Днес на посещение във Велико Търново бе председателят на Народното събрание на Сърбия Мая Гойкович, която в компанията на кмета на общината инж. Даниел Панов посети емблематичната за старата столица църква „Свети Четиридесет мъченици“, където се намира гробът на Свети Сава, считан за небесен покровител на Сърбия.

По време на визитата си в града, Мая Гойкович и делегацията й посетиха Музей „Възраждане и Учредително събрание“, крепостта "Царевец", Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, Парка с миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“, както и средновековната църква „Рождество Христово“ в архитектурния резерват Арбанаси.

Велико Търново се побратимява със сръбския град Кралево
netinfo

Велико Търново се побратимява със сръбския град Кралево
netinfo


Визитата на Мая Гойкович в страната бе по покана на председателя на 44 Народно събрание Цвета Караянчева, а Велико Търново бе единственият извънстоличен град, включен в посещението. В църквата „Свети Четиридесет мъченици“ председателят на Народната скупщина на Сърбия се поклони пред гроба на Свети Сава. Даниел Панов й подари икона на светеца, пръст от земята, върху която е издигната българската светиня и реплика на златна монета, сечена по времето на цар Иван Асен II. 
 

Велико Търново се побратимява със сръбския град Кралево
netinfo

Велико Търново се побратимява със сръбския град Кралево
netinfo

Велико Търново се побратимява със сръбския град Кралево
netinfo

Велико Търново се побратимява със сръбския град Кралево
netinfo

Велико Търново се побратимява със сръбския град Кралево
netinfo

Кметът инж. Даниел Панов коментира пред журналисти, че има предложение за побратимяването на Велико Търново със сръбския град Кралево, като вече дори са проведени разговори за развитието на двата града.

Той отбеляза, че добрите партньорски взаимоотношения между Велико Търново, Ниш, Кралево и други сръбски градове съществуват от над 40 години, а доказателство за това е провеждането на различни инициативи  в партньорство с тях. 

Велико Търново се побратимява със сръбския град Кралево
netinfo

"Последните няколко събития са изложбата на филигран, която бе направена от Историческия музей в Кралево, тук, във Велико Търново и дарението, което направиха на проскинитария, където е положена иконата на Свети Сава в църквата „Св. Четиридесет мъченици“.

Също така, Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ има добри взаимоотношения с тази в град Кралево, добри партньорски взаимоотношения има и Регионалния исторически музей. Великотърновският университет също работи с този в Ниш и с други университети в Сърбия", обясни Даниел Панов и бе категоричен, че взаимоотношенията на Велико Търново ще бъдат узаконени след побратимяването му със сръбския град Кралево.

Мая Гойкович също коментира темата и заяви, че парламентарното сътрудничество между България и Сърбия е важен елемент от тяхната обща работа и взаимодействие. "Моята визита в България продължава вече втори ден.

Проведох важни разговори с председателя на парламента и държавния глава. Направих изключение при моето посещение и дойдох тук благодарение на кмета на Велико Търново, който ме покани. Посетих всички исторически забележителности на този град и разговарях с един много успешен кмет, който е успял от един сравнително малък град да направи туристически бранд и да привлича туристи от цял свят. Аз бях кмет на втория по величина град в Сърбия – Нови Сад четири години бях, така че имахме много общи теми, върху които разговаряхме и обменихме опит.

Радвам се, че ще продължи сътрудничеството между Велико Търново и Кралево, както и, че кметът Даниел Панов реагира бързо и още вчера покани кмета на Кралево да бъде гост на честванията през септември и да направят договор за това побратимяване и сътрудничество. 

Подобни разговори помагат за доброто икономическо, туристическо и всякакъв вид сътрудничество, а  гражданите и от двете държави очакват реални резултати", каза Мая Гойкович и припомни, че през следващата година ще бъдат отбелязани 140 години от дипломатическите взаимоотношения между двете държави.

Председателят на Народната скупщина на Сърбия отбеляза и, че броят на българските туристи в Сърбия расте. „Ще направя всичко възможно нашите граждани да идват по-често в България, да посетят тези прекрасни места, които аз успях да видя и надяваме се, че всичко това ще бъде в полза на общото ни сътрудничество и благоденствие.

Надяваме се, че заедно двете държави, като туристически дестинации,  могат да излизат на трети пазари и да участваме заедно в едни общи туристически посещения, които можем да предложим на чуждите туристи“, допълни още Мая Гойкович.

В делегацията участваха също българският посланик в Сърбия Радко Влайков, сръбският посланик у нас Владимир Чургус, както и заместник-председателят на 44 Народно събрание Явор Нотев. Разговори с Мая Гойкович проведоха също областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът на Старата столица Ганчо Карабаджаков, ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов и директорът на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ Иван Александров.