Варненски съд решава за свободата на Сумиста
Варненски съд решава за свободата на Сумиста / Dariknews.bg

От 10 часа във Варненския апелативен съд ще бъде гледана мярката за неотклонение на Петър Стоянов-Сумиста. Шефът на родната федерация по сумо обжалва решението на Шуменския окръжен съд от 24 септември да бъде оставен за постоянно в ареста.

Четири са обвиненията, повдигнати срещу Петър Стоянов. Едно от тях е за съучастие като подбудител и помагач за убийството на Борислав Георгиев, извършено в София на 5 април 2008 г. Второто обвинение срещу Сумиста е за съучастие като подбудител за убийството на великотърновския адвокат Петър Лупов. Стоянов е обвинен и за съучастие като подбудител за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Четвъртото обвинение е за организиране и ръководене на организирана престъпна група, действала в София, Велико Търново, Пловдив и Шумен в периода от 2006 г. до юли тази година. Групата е била създадена за извършване на умишлени убийства, умишлено причиняване на тежки телесни повреди и палежи.

По време на заседанието на Шуменския съд стана ясно, че защитен свидетел, чиято самоличност се пази в тайна, е посочил Петър Стоянов като глава на престъпната група, занимаваща се с мокри поръчки. Според показанията на друг, явен свидетел, Сумиста е получил 60 000 лева като втори транш за убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов и на Румен Рачев.

Според защитата на Стоянов делото не би трябвало да се гледа в Шуменския окръжен съд, а от състав на Софийски градски съд. В залата един от тримата адвокати на Сумиста поиска делото да бъде прекратено и изпратено в Софийски градски съд или на Стоянов да бъде наложена мярка "подписка" или по-лека мярка. Според защитата няма доказателства, че Сумиста е извършител на престъпленията, в които е обвинен, както и че не съществува никаква опасност той да се укрие. Според тримата адвокати на Сумиста доказателствата по досъдебното производство са скалъпени и събрани под огромен медиен и обществен натиск.

Адвокатите на Стоянов заявиха, че ще сигнализират всички обществени и държавни органи за условията, в които пребивават привлечените под наказателна отговорност в Шумен. Те посочиха, че в следствения арест в града Сумиста е със 6 души в килия, в която няма вода, тоалетна и достатъчно въздух.

"По никакъв начин в последните 3-4 години не съм подпомагал и подбуждал някой да убива когото и да било", заяви пред съда Петър Стоянов-Сумиста. Пред журналисти той каза, че единственото нещо, което иска, е справедлив процес.

Шефът на федерацията по сумо бе задържан на 23 юли в София при полицейска акция с името „Килърите". На 3 август  Апелативният съд го пусна на свобода с мярка "подписка". Стоянов бе върнат в ареста на 21 септември, този път за съпричастност към убийството на Румен Рачев.  Шуменският бизнесмен бе застрелян показно на 3 юли 2009 година по обяд, докато влизаше в джипа си, спрян пред шуменската болница.