В. Търново е третият най-добър за живеене град
В. Търново е третият най-добър за живеене град / netinfo
Велико Търново е третият по ред най-добър за живеене град в България според специалното проучване на Дарик, „24 часа” и информационния сайт DarikNews.bg. за качеството на живот в 35 от големите градове у нас. Резултатите от проучването бяха представенив националния пресклуб на БТА в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който е патрон на инициативата. В София е и кметът на Варна Кирил Йорданов. Градът събра 226 точки.
На престижното първо място с 243 точки застана морската ни столица Варна.
На второ място остана Пловдив с 228 точки. Столицата на България София се подрежда на четвърто място в класацията с 223 точки. Последните пет позиции са за Лом, Горна Оряховица, Дупница, Самоков и Перник.
Целта на проучването беше да се установи какво е качеството на живот в 35 от големите градове в България. Всеки един от тях беше оценяван по 40 критерия. Подробните резултати, които не претендират за представителност, се представиха отизпълнителния директор на Дарик Радосвет Радев и главния редактор на вестник „24 часа” Венелина Гочева.
За проучването на двете медии в информационния сайт DarikNews.bg беше създаденаспециална страница. На нея вървеше паралелна класация на читателите. Те също избраха своя най-добър град за живеене в България. С 3492 гласа на първо място е Стара Загора, следван от Русе, Плевен, Варна, Пловдив. София е едва на 12 място с 489 гласа.