В свят на любов, красота и греховност потапя премиерният спектакъл Албена на търновския театър
В свят на любов, красота и греховност потапя премиерният спектакъл Албена на търновския театър / снимка: Даниел Йорданов

В Йовковия свят на любов, красота и греховност ще се потопи търновската публика в премиерния спектакъл "Албена" на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов". Премиерата на пленяващата българска драма по едноименния разказ на Йордан Йовков ще бъде на 17 и на 21 юни от 19 часа в голяма зала.

"Омръзна ми от хора, които влизат да гледат класика в театъра с ученически пиетет. Тя трябва да бъде прочетена така, че да вкара съвременния зрител в салоните и най-вече публиката, която иска да види нещо живо, смислено и истинско, нещо рошаво и хулиганско, на което можеш да повярваш. С това представление не искам да предизвикам поредната буря в чаша вода, но за мен класика не означава импотентност и стерилност. Ще останете изненадани каква гигантска пиеса е написал Йовков, а тя трябва да бъде направена честно и откровено. В тази пиесата има всичко - любов, прелюбодейство, убийство, криминална интрига, а героите в нея са жадни за живот и го живеят на всяка цена", сподели гост-режисьорът на "Албена" Георги Михалков.

Той работи за първи път с екипа на театъра във Велико Търново, а това е негов първи сценичен прочит на драмата на Йовков. Михалков благодари на директора на МДТ Васил Вълчев за решението да включи този спектакъл в афиша си.

За всички, които очакват да видят поредната интерпретация на родно класическо произведение, ще кажа, че ще бъдат изненадани с изключително съвременно, провокативно и мощно представление, посочи още режисьорът. Той призна, че никога в своята кариера на зрител не е виждал толкова многопластов образ на Албена, какъвто е успяла да постигне актрисата Стефка Златкова.

Публиката види нейните трансформации от отчаяна кокетка до влюбена жена, а в края на спектакъла тя се превръща в човек, който осъзнава, че животът е толкова прекрасен, че не си струва да бъде изживян на всяка цена. Актьорите Милен Иванов и Стоян Радев, който гостува от варненския театър, се превъплащават в образите на съпруга на Албена Куцар и нейния любим Нягол.

"Много мразя този уморен и "очукан от градушките" житейски герой, който обикновено колегите в образа на Куцар изкарват на сцената. С цялата първичност, сила и енергия, които притежава, нашият е истинска природна стихия", сподели режисьорът. Образът на Нягол пък е комбинация от енергия, интелект, чувство за хумор, нежността и мъжката сила, която превръщат един любовник в истински мъж. "Сблъсках се с границата на собствените си възможности с този образ. Щастлива съм, че този режисьор усети цялата ми природа и извади всичко, което можа, за да постигне своето", призна Стефка Златкова.

Според Милен Иванов в този спектакъл дори най-предубеденият зрител ще бъде впечатлен, шокиран и развълнуван от страстите, чувствата, енергията и истинността на сцената. По-голяма част от музиката, която ще звучи в спектакъла, е на Стоян Янкулов - Стунджи. В някои от представленията той самият ще изпълняна на живо музикалните картини. Сценографията и костюмите, верни на стила от началото на XX век, са дело на Лидия Къркеланова. В спектакъла участват още Виктор Терзийски, Иван Митев, Цанка Цанева, Детелин Кандев, Дончо Дончев, Елица Дейкова, Силвия Шекилова и Стефка Петрова.