/ ThinkStock/Getty Images
Над 20 заразени с туберкулоза са регистрирани във Великотърновска област за последните четири месеца, сочи справка в Регионалната здравна инспекция в старата столица.

През последната седмица отново има нови случаи – по един в общините Горна Оряховица и Свищов. Според статистиката средногодишно в региона има около 40 болни.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90 % от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на
коремната кухина, кости и стави и др.).

СЗО е разтревожена от възможното увеличаване на случаите на туберкулоза в условията на пандемия с COVID-19

Заболяването е лечимо, особено при ранното му откриване. В България средствата за диагностика, болничният престой и лекарствата за лечение на болните с туберкулоза и на лицата с латентна инфекция се осигуряват от бюджета на Министерство на здравеопазването и са напълно безплатни за пациентите.

В седмицата от 1 до 7 ноември в областта са установени един случай на вирусен хепатит, 21 на варицела и по един болен от скарлатина и енетероколит.
 
Информационна агенция Фокус