Бай Балчо споменува
Бай Балчо споменува / netinfo
Учебният театър на НАТФИЗ ще гостува за първи път на търновска сцена. Абсолвентите по актьорство за драматичен театър на проф. Пламен Марков ще представят спектакъла„Бай Балчо споменува”. Техен домакин на 26 април от 19 часа ще бъде Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”.

На следващия ден от 9 часа при вход свободен в МДТ водещи преподаватели от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстю Сарафов” в София ще представят възможностите за обучение във вуза. Те лично ще запознаят гостите със специалностите, условията на европейска мобилност, подготовката и реда за кандидатстване през учебната 2017/2018 година. Предвидени са и прожекции на студентско кино. Участниците в срещата ще получат безплатни кандидатстудентски материали. Допълнителен бонус са ваучерите за 10 % отстъпка при посещаването на кандидатстудентските групови консултации в София, които ще се  проведат през юни и август.

Визитата на екипа на НАТФИЗ във Велико Търново е част от националната кампания „Учи в България, завладей света!”. Инициативата е на Академията и се провежда за втора поредна година с цел превенция срещу интелектуалната емиграция на младите българи.  Студентите и преподавателите ще посетят 13 градове на страната, за да защитят авторитета на българското висше образование.

За турнето те са избрали спектакъла„Бай Балчо споменува”, в който участват четвъртокурсници от класа на проф. Марков. Той е режисьор на постановката и е адаптирал текста за театър, който е вдъхновен от записките на предания, разказвани в края на XIX век от различни стари хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани и записани от търговеца Балчо Нейков. Тези „Сбирки от народния живот” имат амбицията да разкажат истории за и около рода на славния войвода Стефан Караджа, а именно  рода Бинбеловци.

„Това събирателство е възложено на „бай Балчо” от негов познат от Министерство на просвещението „с цели най-патриотични”, пък и да „изкара някой лев, щото се е разорил като търговец”. Основанието е било, че въпросният Балчо, бил „другарче като дете” на прочутия войвода и даже някои от преданията са разказани на Балчо от майката на самия Стефан Караджа. Министерство на просвещението е изоставило предадения му ръкопис да събира прах близо 90 години, защото го е счело за възпитателно неподходящ за публикуване. В предложения от мен текст за театър са вплетени и описания, както и сюжетни линии и от мемоарния ръкопис „Видрица” на поп Минчо Кънчев от Старозагорско, също събирал прах около 80 години, но в друг архив. Ползван е поп Пунчо и анонимни приписки”, обяснява професорът.