/ DarikNews.bg, архив
Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново за първи път участва в селекцията за Годишните национални награди „Икар”, които присъжда Съюзът на артистите в България. Четири са предложенията за номинации, които е направило ръководството на храма на Мелпомена в старата столица. Отличията се присъждат в Международния ден на театъра 27 март.

Две от предложенията на търновския театър са за спектакъла „Хъшове” по Иван Вазов, поставен на сцената на МДТ от режисьора Бойко Илиев. Актьорът Иван Митев, който блестящо се превъплъти в образа на Странджата, е предложен за „Икар” за главна мъжка роля. В категорията „Актьорски дебют” в конкурса участва младото попълнение към драматичната трупа на МДТ Стоян Борисов, който играе ролята на Бръчков.

За статуетката „Икар 2018” за главна мъжка роля ще се бори и актьорът Милен Иванов. Той е предложен за превъплъщенията му като Сержант, Лейтенант, Гробар и Баща в постановката „Няма да платим” на Дарио Фо. Режисьор на спектакъла е Георги Михалков.

Звездата на драмата Иван Митев участва в селекцията за годишните награди и със своята изследователска дейност в областта на театралното изкуство във Велико Търново. Той е предложен за „Икар” за двете му книги „Театърът, наречен „Надежда” и „Хроники от едно театрално столетие 1870-1970”.

В първия сборник актьорът е събрал 100 години от историята на театралното дело в старата столица. Луксозното издание включва архивни фотоси и документи, като много от тях се публикуват за първи път. Изследването обхваща периода от създаването на първата театрална трупа в града през 1870 г. в читалище “Надежда” до преместването му в съвременната сграда през 1971 г. Книгата е посветена на 120-годишнината от рождението на Константин Кисимов. За нея през 2017 г. Иван Митев получи наградата „Култура” на Община Велико Търново.

Във втората книга са включени над 1500 снимки, афиши и факсимилета от ценни документи, свързани с историята на театралното дело в града. В уникалния албум могат да се намерят любопитни и достоверни факти за създаването на първите театрални постановки в Търново, както и за личности, допринесли за утвърждаването на театралния жанр у нас.

Изданието е плод на шестгодишните проучвания на актьора от МДТ и на режисьора гл.ас. д-р Георги Василев, който е и научен консултант на „Хроники от едно театрално столетие 1870-1970”.