Синдикати готвят протест срещу вдигането на осигурителния стаж
Синдикати готвят протест срещу вдигането на осигурителния стаж / Sofia Photo Agency
Синдикати готвят протест срещу увеличаването на осигурителния стаж
32624
Синдикати готвят протест срещу увеличаването на осигурителния стаж
  • Синдикати готвят протест срещу увеличаването на осигурителния стаж

КНСБ подготвя национален протест срещу внесения законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Това заяви във Велико Търново изпълнителният секретар на синдиката Чавдар Христов. Националният митинг ще бъде в София пред сградата на Народното събрание на 7 октомври, когато отбелязваме Световния ден за достоен труд. Очаква се към протеста да се присъедини и КТ "Подкрепа", каза още Христов.

Повод за недоволството е предвиденото увеличение на осигурителния стаж с три години. Така за жените той става от 34 на 37, а за мъжете от 37 на 40 години.

В законопроекта е заложено и увеличение с две години на възрастта за пенсиониране на работещите във вредни и опасни условия на труд. От КНСБ се обявиха и против по-високото изискване за обезщетение при безработица, при което ще се изискват 12 месеца стаж през последните 15 месеца, а не както е досега - 9 месеца. Според Чавдар Христов това ще засегне най-вече сезонно наетите работници. По този начин правителството съзнателно ще лиши част от безработните от възможността да получат обезщетение.

От КНСБ настояват Законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване да бъде изтеглен от парламента и да бъде съгласуван със синдикатите. Освен това законопроектът не е обсъден в Тристранния съвет за сътрудничество, каза още Чавдар Христов.

Чуйте повече в прикачения файл.

От утре в цялата страна стартира протестна подписка срещу внесения в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.  Подписките ще бъдат внесени е Народното събрание на 7 октомври.