Сердар Даят  иска минимум точка срещу Ботев
Сердар Даят иска минимум точка срещу Ботев / Дарик нюз, архив

Старши треньорът на „Етър- 24" Сердар Даят бе в Германия, Холандия и Полша, за да наблюдава играчи за зимната селекция. Наставникът замина веднага след злополучното гостуване на „Левски" в София и се прибра във вторник. Вчера той отговори на журналистическите въпроси свързани с причините за поражението, резултатите от пътуването в чужбина и предстоящия мач с „Ботев" /Пловдив/.

- Г- н Даят, харесаха ли ви футболисти в чужбина?

- Бях няколко дни в Германия, Холандия и Полша. Гледах много играчи. Конкретно ще говоря през януари. Трябва да се прецени кои футболисти са добри и са от полза на отбора, и с кои трябва да се разделим. Днес тренираха едва 14 състезатели плюс трима юноши. Този малък брой е проблем.

- Това означава ли, че ще има нова селекция?

- Ако аз правя отбора, ще работя за изграждането му минимум 6 месеца. Не искам повече да виждам това постоянно движение на тръгващи си и пристигащи футболисти. И обещавам, че това нещо ще бъде прекратено. Така не може да се работи- един да идва, друг да си отива. Опасно е за футбола.

- По груби изчисления за година пред клуба са минали над 100 футболисти. Ръководството готово ли е да спре текучеството?

- Да, обещаха ми. Искат  да имаме добър отбор, а аз смятам, че за това са необходими 6 месеца здрава работа с едни и същи играчи.

- И в момента имате на проби двама футболисти от Франция?

- Довел ги е техен мениджър. Но сега не е подходящият момент - в последните два-три дни. Едва ли ще ги вземем, защото не са този тип играчи, които търся.

- Доведохте си помощници от Турция?

- Чакам от шест седмици. Познавам ги и идват по мое настояване. Единият от тях е завършил в Германия, а другият идва от Турция. Кондиционен специалист и анализатор са ми необходими. Мачовете на съперниците трябва да се гледат на живо, а не на дискове, които най- често закъсняват. След януари той ще наблюдава всеки отбор, ще анализира и представя статистика.

- Остават ли българските помощници и това означава ли увеличаване на щаба?

- Да, остават. Проблемът с българските ми асистенти е, че не говорят английски или немски и трудно комуникираме. Необходим е по-голям екип, защото работата не е само за двама души.

- Имате ли своето обяснение за загубата от „Левски" с 1:7?

- Срещу "Левски" не беше моят отбор, аз не можех да ги позная и не мога да си обясня защо. Физически са добре, технически също, работим заедно от 5- 6 седмици...

-Критикуваха ви, че сте  играли прекалено офанзивно срещу „Левски" и това е причина за разгрома?

- Аз се опитвам да играем и в атака, и в защита, но нещата не се получиха.

- Ще вдигнете ли футболистите за мача с „Ботев"?

- Трябва да сме готови за всеки мач, но след това 1:7 с „Левски" - не знам... Имаме психологически проблем, защото не е лесно да се играе след този много лош мач. Въпреки това вярвам в тях, в това, че са способни да играят добре.

- Какво знаете за пловдивчани?

- Гледах последните им три мача на запис. Каквото съм видял, ще го обсъдим с нашите футболистите и ще го кажа на тях. Ние можем да спечелим, трябва да спечелим, защото играем у дома. Днес на тренировката играчите ми харесаха, защото бяха мотивирани и концентрирани. Задачата ни от мача с „Ботев" е минимум точка.