Класически китайски танц "Фън Мо"
Класически китайски танц "Фън Мо" / netinfo
В навечерието на грандиозното събитие, жителите и гостите на  Велико Търново  ще бъдат първите, които ще се потопят в духа  и вълшебството на  китайските класически танци. На 28 януари, от 19.00 часа Община Велико Търново и Посолството на Република Китай канят жителите и гостите на града и областта да се насладят на китайските класически танци „Фън Мо“  в залата на МДТ „Константин Кисимов“.

Посолството на Република Китай и Китайският културен център са подготвили редица инициативи, с които ще отбележат настъпването на Китайската нова година на 16 февруари 2018. Българската публика ще има възможност да се запознае и потопи ва дълбините на китайските традиции чрез различни инициативи. Танцьорите са от най-известната Пекинска Танцова Академия и започват европейското си турне от България.  След това те ще покажат магията на китайската традиция в Сърбия, Македония, Полша и Унгария.

Повече за класическия танц „Фън Мо“
Танцът “Фън Мо” е вдъхновено от думите на Джан Йенюен от династия Танг (618-907) в произведението му “Записки за картините от всички династии”: “Ако, използвайки мастилото, художникът може да загатне за петте цвята, то той е схванал смисъла. Но ако умът му е съсредоточен само върху петте цвята, същността на нещата ще му убегне”. В този смисъл е и основата на танца – преплитане на границите между наситеното и бледото, разпръскването на уникалната естетика на света – всичко това се разкрива чрез размисъла, изобразен в движенията на танцьорите. Традиционните елементи като “дъх”, “високи обувки”, “коса”, “ръкави”, “меч”, “ветрило”, “чадър” се превъплащават  чрез танците като “привързаност”, “хумор”, ”изисканост”, “обида от несправедливо обвинение”, “тъга”, “състояние на отдих” и “любов”. Танцът изразява историческия и културен спомен, предава телесното наследство на традиционната китайска същност.

Любителите на източното изкуство  и онези, които за пръв път се запознават с него ще могат да навлязат във времето и пространството чрез пророчески символи, изразени със силата на танца. В неговия ритъм на сцената влизат “високите обувки” на танцьорите – синтез между движение и покой, израз на  постоянната промяна в живота.

СНИМКИ:

Класически китайски танц "Фън Мо"
netinfo

Класически китайски танц "Фън Мо"
netinfo

Класически китайски танц "Фън Мо"
netinfo

Класически китайски танц "Фън Мо"
netinfo