Трудова борса организира на 18 май Дирекция "Бюро по труда" - Горна Оряховица
Трудова борса организира на 18 май Дирекция "Бюро по труда" - Горна Оряховица / netinfo
С 23,3 % е спаднала безработицата на територията на Великотърновска област за година. Такива данни представи пред журналисти директорът на Дирекция "Бюро по труда"-Велико Търново Обрешко Нечев. По думите му регистрираните безработни лица в Дирекцията през месец април са били 2 270 човека.

„За община Велико Търново те са 1 487, за Елена – 521 и за Златарица – 262. Имаме спад на безработните спрямо месец март тази година със 167 души или 6.9 %. В сравнение с месец април на 2016 година се наблюдава спад със 690 души или 23.3%“, отбеляза Обрешко Нечев.

Равнището на  безработица за Дирекция „Бюро по труда“ за месец април е 4.7 %, има спад с 0.4 пункта, спрямо март. По думите на Обрешко Нечев това е с 2.9 пункта под това за страната и с 2.5 пункта по-ниско от това за Великотърновска област. Най-високи са стойностите в община Златарица, а най-ниски в Община Велико Търново.  Входящият поток безработни лица е 316 души и е с 6 лица повече в сравнение с март.

Обрешко Нечев поясни, че 461 човека са започнали работа със съдействието на "Бюро по труда"-Велико Търново през април. По думите му това са 96% от изходящия поток на Дирекцията, който е от 482 човека.   

"Останалите 18 души са отпаднали поради наложена санкция от Дирекцията, а трима са сменили местожителството си. Постъпилите на работа, спрямо март тази година, са с 26 човека повече. От новорегистрираните през месеца лица 38 са активираните. 28 лица са регистрирани след приключване на работа по програми и мерки за заетост, 238 лица след приключване на работа. 4 лица са регистрирани за ползване услуги на други институции – Дирекция социално подпомагане, здравеопазване и др. и 7 лица са регистрирани след изтичане срока на наложена им санкцията“, посочи още Обрешко Нечев. Той допълни и, че най-много хора са намерили работа в частния сектор – 179, следва сектор „Услуги“ – 157 човека и неуточнен отрасъл – 88 .