РИОСВ-Велико Търново спря инвестиционното намерение за изграждане на завод за каменна вата край павликенското село Върбовка.

Експертният екологичен съвет при Регионалната инспекция по околна среда и води не одобри предложението на фирмата.

Жители на протест срещу завода за каменна вата край Павликени

"Срещата днес беше за окончателно решение по оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционно предложение "Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище "Върбовка" в село Върбовка, община Павликени, област Велико Търново", с възложител "Петрургия" ООД.

Присъстваха 21 члена на постоянния и допълнителен състав, определен със заповед на директора на РИОСВ. Експертният съвет обсъди проекта и с 19 гласа "за", един "против" и един "въздържал се" предлага на директора на РИОСВ да не одобрява осъществяването на инвестиционното предложение", обясни Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността" в екоинспекцията.

Окончателното решение на директора следва да бъде взето в срок до седем дни. То ще бъде публикувано на сайта на инспекцията, ниво Решение по ОВОС. Припомняме, че по-рано пред РИОСВ имаше и протест на жители на региона, които настояваха за спирането на инвестиционния проект. 
Агенция "Фокус"