Прокуратурата оневини лекарите от Г. Оряховица
Прокуратурата оневини лекарите от Г. Оряховица / Sofia Photo Agency

С постановление от 8 май Великотърновската окръжна прокуратура е прекратила досъдебното производство срещу лекарите от Горна Оряховица по случая, известен като „бебето във фризера", поради липса на престъпление. Съобщението е публикувано на сайта на Великотърновската прокуратура. По делото не са привличани лица в качеството им на обвиняеми. 

Свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство и заключенията на  първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна съдебно-медицинска експертиза водят до извод, че плодът на свидетелката Б.Т. след израждането му е бил в състояние на висока мозъчна смърт, но е проявявал жизнеподобни признаци. Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност, се посочва в съобщението на окръжна прокуратура.

На 30 ноември 2010 г. шефът на родилното отделение в горнооряховската болница д-р Димитър Сотиров, гинеколозите Михаил Милатович и Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова бяха арестувани по подозрение за умишлено умъртвяване на преждевременно родено бебе. Историята доби популярност като случая с "бебето от фризера", тъй като новороденото било поставено там. Тогава прокуратурата изнесе скандални данни от разговорите между медиците, записани със СРС-та, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов ги цитира от парламентарната трибуна.

Сигнал в полицията срещу лекарите бе подаден от 17-годишно момиче от Лясковец, което на 28 ноември 2010 г. е родило преждевременно дете. Девойката заявила, че бебето й е родено живо и било умишлено умъртвено от лекарския екип, който го израждал. По информация от полицията, лекарите са съобщили на майката, че детето й е мъртво. Впоследствие медиците са забелязали, че новороденото момченце е живо и са го сложили в кувьоз. По-късно то било извадено от апарата и починало.

Назначената тогава петорна съдебномедицинска експертиза констатира, че бебето е родено мъртво, но прокуратурата назначи нова деветорна експертиза за по- пълно заключение. Впоследствие тя също потвърди първоначалните данни за мъртвия плод.