Мариела Модева
Мариела Модева / БСП-Велико Търново
Проф. Мариела Модева вчера беше на посещение във Велико Търново. Тя се срещна с Настоятелството и ръководството на великотърновското читалище „Надежда“. Пред нея бяха поставени проблемите на културната институция и необходимостта от дигитализация на уникални книги. Някои от тях са на стотици години, а най-старата е от 1570 –та. Всички те се съхраняват в обикновена витрина, а читалището няма пожароизвестителна система.

Проф. Модева подчерта, че трябва да се обърне внимание на културното наследство както на национално, така и на европейско ниво. Пред нея беше представен и проблема със съфинансирането при кандидатстване за проекти. Финансовото самоучастие е непосилно за институции като читалищата, което на практика прави невъзможно спечелването на проекти.

„Културата ни се нуждае от по-сериозно застъпничество и на европейско ниво. Тук има уникални ценности. И колкото и да е популярна историческата роля на Търново, винаги излизат нови неща“, сподели проф. Модева.

При срещата стана ясно, че читалището е кандидатствало към държавния фонд „Култура“ за дигитализация на уникалните книги, но към момента все още не е ясно дали проектът е одобрен.

Проф. Модева попита и за състоянието на материалното културно наследство във Велико Търново, включително за крепостта Царевец, като стана ясно, че последната консервация и реставрация е извършена през 2013-та година.

В дискусията се включиха и народните представители от „БСП за България“ Весела Лечева и Валентин Ламбев. Сред присъстващите бяха още областният председател на БСП Петко Тюфекчиев и заместник-председателят на Общинския партиен съвет Михаил Михалев. Те благодариха на арх. Донка Колева за проведената среща, а Весела Лечева подчерта, че България може да има друго лице в Европа, ако страните-членки имат по-голям достъп до културното ни наследство.

Проф. Модева беше гост и на Дискусионния клуб „Димитър Благоев- Никола Габровски“, като темата, в която се включи беше „Бъдещето на България и Европа“. Тя подчерта проблема със слабото усвояване на еврофондовете, което е около 20% и некачественото изпълнение на редица проекти. Срещата премина при голям интерес, като бяха дискутирани и въпроси, свързани с културата и образованието.

Професор Модева е част от листата на БСП за предстоящите евроизбори, а гостуването й във Велико Търново беше уважено от редица преподаватели, учители и културни дейци.