Проект ще прави Никополис ад Иструм достъпен за туристи
Проект ще прави Никополис ад Иструм достъпен за туристи / dariknews.bg
Проект ще прави Никополис ад Иструм достъпен за туристи
32450
Проект ще прави Никополис ад Иструм достъпен за туристи
  • Проект ще прави Никополис ад Иструм достъпен за туристи

Проект за съхраняване и популяризиране на римския град Никополис ад Иструм спечели Регионалният исторически музей във Велико Търново. Ценните епиграфски паметници ще бъдат консервирани с близо 49 000 долара, отпуснати от Фондация „Америка за България". Нейни представители се интересуват от уникалните паметници в Никополис и посещават разкопките още през 2009 г.

Фондацията е създадена година по-рано, с подкрепата на Президента и Конгреса на САЩ от Съвета на Директорите на Българо-американския инвестиционен фонд. Една от областите, в които Фондацията предоставя грантове, е „Културен туризъм".

Никополис ад Иструм отговаря на всички условия със своето местоположение, значими над 100-годишни резултати от проучванията, научни изследвания на български и чуждестранни специалисти, заяви Павлина Владкова, която ръководи разкопките на обекта.

Почистването и консервацията на някои от най-значимите епиграфски надписи, даващи ценни сведения за историята и културата на римския град, е една от дейностите по проекта. Екипът от археолози, ръководен от Павлина Владкова, ще работи на обекта до края на октомври. Работата им ще продължи и през следващия археологически сезон.

Проектът цели социализирането на Никополис ад Иструм и превръщането му в туристическа атракция, обясни Владкова.

Чуйте повече в звуковия файл.