/ netinfo
На 19 януари в София се проведе първото заседание на Постоянната комисия по здравеопазване към НСОРБ. Заседанието бе открито от изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева. На срещата, община Свищов бе представена от кмета на града Генчо Генчев и зам.-кмета Анелия Димитрова.

В последната точка от дневния ред: "Общинските болници - предизвикателствата на 2018 година пред тях", бяха дискутирани сериозните проблеми за състоянието на общинските здравни заведения и осигуряването на целеви средства за тях.

По време на дебатите, кметът на Свищов Генчо Генчев подчерта, че е от изключителна важност осигуряването на целево субсидиране на общинските болници и повишаването на средствата за болничните заведения в отдалечените и труднодостъпни райони, в списъка на които е и общинската болница в Свищов.

Представителите на Комисията по здравеопазване обсъдиха и необходимостта от понижаване на изискванията по нивата на компетентност, които определят колко и какви клинични пътеки могат да работят болниците, и съответно колко средства ще получават от НЗОК.

Според тях, изискванията са твърде завишени и не отговарят на реалността в България. На срещата бе обсъден въпросът за заплатите на лекарите и медицинския персонал, както и заплащането на надлимитните дейности.

В края на заседанието, Комисията по здравеопазване оформи искания, във връзка с дискутираните проблеми, които да представи пред Министерство на здравеопазването. Сред тях бе и увеличаването, в троен размер, на средствата за лечебните заведения, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени райони.
 
 На същия ден, председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов и негови колеги от УС на НСОРБ  проведоха среща със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, на която представиха исканията, около които се обединиха членовете на ПКЗ. На срещата бяха обсъдени и други мерки за подобряване състоянието на общинското здравеопазване.