Дарик
Дарик / Деян Герговски
И тази нощ в Спешната помощ в Горна Оряховица е имало случай на агресия, съобщава в. 24 часа.

„През нощта пациенти блъскат вратата и чупят ключа вътре. Такива хора нямат обща култура. Те идват тук да търсят помощ, а същевременно проявяват агресия. Освен това е имало пиян човек, който се е опитал да направи опит за самоубийство. Той се е опитал да си среже вените с тъпата страна на ножа. Все пак той има порезни рани”, разказаха медиците от Спешна помощ – Горна Оряховица.

Припомняме, че предната нощ жена нападна фелдшерка от Спешния център в града, след което последваха протест и заплахи за оставки в болницата в Горна Оряховица.

Фелдшерът Наталия Армянова беше нападната от майката на 5-месечно бебе, докато подготвяла документи за транспортирането му до болницата във Велико Търново. 35-годишната жена ударила здравната работничка през лицето с телефона си, а тя взела решение и напуска системата на здравеопазването.

Колективната оставка се обсъжда, но това не е решение на проблема. Това е акт на отчаяние от страна на колегите. Подобни случаи се случват почти на всеки час”, заяви началникът на Спешна помощ – Горна Оряховица Виолета Пашова.

В следобедните часове вчера агресия от страна на роми е имало и в Центъра по хемодиализа в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"-Велико Търново. Двама мъже и една жена са нападнали медицински екип, който е бил повикан по спешност да реанимира възрастна жена в тежко състояние в резултат на диабет. Докато лекарите се опитвали да спасят жената, близките й нахлули в Центъра по хемодиализа в болницата и започнали да се саморазправят с медиците.

Започнато е досъдебно производство за нападнатите медици в търновската болница

Ромите отправяли заплахи към лекарите и се заканили, че няма да излязат живи от там. Въпреки усилията на лекарите, възрастната пациентка е починала, което още повече ожесточило близките й.

На мястото веднага били повикани охранители и екип на полицията, които се наложило със сила да изведат нападателите.

В края на седмицата ще стане ясно дали ще има колективна оставка на екипа от Спешна помощ- Горна Оряховица, а утре БЛС-Велико Търново ще даде пресконференция във връзка с инцидентите през последните дни и насилието върху лекарите.
в. 24 часа