/ iStock/Getty Images
Площадки за обществено компостиране на отпадъци ще бъдат изградени в Павликени и Бяла черква.

В трите училища в Павликени ще бъдат доставени компостери, такива устройства ще бъдат раздадени и за домашно компостиране, а за заинтересованите  предстоят и обучения за компостиране, съобщиха от Община в Павликени.

Това са част от дейностите по демонстрационен проект в областта на управление на отпадъците "Въвеждане на демонстрационни мерки за предотвратяване образуването и устойчиво управление на битови отпадъци в община Павликени", финансиран по оперативната програма „Околна среда /2014-2020 г.” на стойност 373 хиляди лева. Срокът за изпълнение на проекта е 23 месеца.

Предвидени са дейности за предотвратяване на образуването на биоразградими отпадъци, за подготовка за повторна употреба и рециклиране на непотребни вещи, за повишаване на осведомеността и общественото самосъзнание за спазване на йерархията за управление на битовите отпадъци.

Ще бъде оборудвано „Зелено ателие”, в което ще се организират творчески работилници за оползотворяване на текстил, базари за обмен на стоки и други форми за насърчаване на повторната употреба. Три неработещи чешми за обществено ползване в Павликени ще бъдат възстановени, като част от дейностите по проекта.
БТА