/ iStock/Getty Images
Община Димитровград започва инициатива, в която ще предостави компостери в градска среда. На по-късен етап общината предвижда да разшири обхвата и да предостави компостери и в другите населени места, съобщиха от кметската управа.

Според замисъла, на гражданите на Димитровград, включително и на тези в кварталите на града, ще бъдат предоставени безвъзмездно компостери за домашна обработка на отпадъци. От общинския пресцентър поясниха, че все повече зачестяват случаите в селата и в града, в които хората изхвърлят листна маса до бункерите за отпадъци.

В същото време, ангажиментът на фирмата, извършваща събиране и извозване на битови отпадъци, е да превозва и депонира твърдите битови отпадъци, като зелената листна маса - треви, клони и други растителни отпадъци от дворните места, не попадат в категорията "битови отпадъци".

Идеята е опазване на чистотата и на приветливия вид както на общинския център, така и на населените места. Заявления за безплатни компостери ще бъдат подавани от 1 януари до 15 февруари, уточняват от общината.