Пленер с ученици от Свищов за Деня на река Дунав
Пленер с ученици от Свищов за Деня на река Дунав / DarikNews.bg, архив

Ученици от свищовските училища „Филип Сакелариевич" и „Димитър Благоев" ще отбележат Деня на река Дунав заедно с експерти от Регионалната екоинспекция и Басейнова дирекция - Плевен. Инициативата е част от международната информационна кампания под надслов „Бъдете  активни, за да бъде Дунав жив".

Пленерът с ученици ще се проведе на закрития надлез към пристанището в Свищов от 10,30 ч. днес. Творбите по темата „Бъдете активни, за да бъде Дунав жив" ще представят отношението на децата към реката като място за живот и за отдих, източник на енергия, храна, вода, възможност за транспорт, като разнообразие на екосистеми и местообитание за много животински и растителни видове. За участниците в пленера са осигурени материали.

Всяка година страните от поречието на Дунав отбелязват празника на реката на 29 юни. Дунав е втората по големина река в Европа. Заедно с притоците си образува една от най - важните речни системи на Стария континент. Денят на Дунав е празник за една по-чиста река, като резултат от международното партньорство на страните от Дунавския басейн. Отбелязва се с фестивали, изложби, различни форуми, срещи и образователни дейности във всички 14 държави, през които реката тече. Отбелязването на Деня на река Дунав има за цел да заздрави единството между страните, да катализира разнообразните дейности на местно, национално и регионално ниво. Целта на празника е да засили усещането на жителите, че споделят един речен басейн и това ги прави свързани и отговорни един от друг.