/ iStock
Очните заболявания, алергиите и психичните разстройства са най-разпространени сред учениците на възраст от 7 до 19 години във Великотърновска област. Това сочат данните от Анализ за оценка на здравословното състояние на учениците от област Велико Търново за учебната 2022/2023-а, изготвен от Регионалната здравна инспекция в старата столица.

Докладът показва, че в региона са учили общо 20 210 деца и младежи на възраст от 7 до 19 години.

Относителният дял на обхванатите с профилактични прегледи ученици (98,56%) в региона е по-голям с 2,18% спрямо този за предходната учебна година ( 96,38%). Почти всички, които са преминали през тези изследвания, са с нормални показатели - за ръст – 94,36% и за телесна маса – 93,78%, като в сравнение с предходната учебна година делът им се запазва почти същия. Отклонения за ръста има при 5,64% от децата, а за телесната маса – при 6,22%.

Започва кандидатстването за прием в гимназиите

"Тези данни пораждат тревога за увеличаване на риска от появата на хронични незаразни болести в по-късна възраст. В сравнение с предходната учебна година делът на учениците с отклонения от нормалните ръст и тегло се запазва постоянен (съответно 5,49% % и 6,06%)“, коментират още от РЗИ.

От там допълват и, че почти всички ученици (97,33%), покривали нормативите за физическа дееспособност, са получили оценка над среден 3, което е относително благоприятен резултат.

Анализът на данните, предоставени от медицинските специалисти от здравните кабинети в областта относно здравословното състояние на учениците от 7 до 18-годишна възраст, показва, че се наблюдават някои неблагоприятни резултати по отношение на: антропометричните показатели; честотата на разпространение на болестите на нервната система и сетивните органи, на дихателната система, ендокринните жлези и обмяната, и психичните разстройства.

Здравните власти отчитат, че е необходимо провеждането на системни профилактични и промотивни дейности в училищата с цел подобряване на здравето на учениците и намаляване на риска от преждевременно развитие на хронични неинфекциозни заболявания сред тях.
Агенция "Фокус"