/ Община Горна Оряховица

С уникален ритуал бе осветено знамето на VII гвардейски отряд към СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица. Домакин на церемонията по посвещаване на младите гвардейци бе Спортна зала „Никола Петров“.

Технологичен кабинет по природни науки откриха в СУ „Георги Измирлиев“-Горна Оряховица

Инициативата за създаването на гвардейския отряд, в който влизат 21 ученици от СУ „Вичо Грънчаров“ е на д-р Денислава Ангелова и е подкрепена от Националната гвардейска част.

Церемонията по утвърждаването на отряда и освещаването на знамето му премина по всички канони на армията и Църквата. Знамето бе осветено от Великотърновския митрополит Григорий.

В ритуала по забиването на шест пирона в дръжката му се включиха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на Националната гвардейска част полковник Кънчо Иванов, съветникът по отбраната на президента Илия Милушев, кметът инж. Добромир Добрев и директорът на училището Нели Атанасова.

12 000 лв. от бюджета е заделила Община Горна Оряховица за стимулиране на талантливи ученици

Министърът първи развя осветеното знаме и го връчи на знаменосците от Националната гвардейска част. Те от своя страна го предадоха на знаменосеца на училищния отряд, който се закле да го пази чисто и неопетнено.

Младите гвардейци бяха приветствани от многобройните гости, а особен колорит в церемонията придаде участието на истинските гвардейци, внесли знамената на България и Европейския съюз, както и на представителния оркестър и солисти от ансамбъла на Българската армия.

С чест и гордост да носите гвардейската униформа. Радвам се, че сме тук, в град, който е свързан с българската история и борбите за освобождение. Благодаря на всички, които организираха тази церемония, най-вече на д-р Ангелова и Нели Атанасова. Гвардейските отряди са начин да покажем на нашите деца историята и да ги възпитаваме в патриотизъм.

Община Горна Оряховица стартира процедура за избор на членове на Съвета на децата

Бъдете достойни за това знаме и тези униформи, обърна се вицепремиерът Красимир Каракачанов към децата. Той връчи паметни отличия на участници в ритуала и на офицери от резерва от бившия горнооряховски гарнизон.

От името на СУ „Вичо Грънчаров” директорката Нели Атанасова пък изрази уважението и благодарността си към всички, станали съпричастни с идеята, с плакети и картини на малки художници от училището.

Президентският съветник Илия Милушев прочете приветствие от името на президента Румен Радев. Децата бяха поздравени и от началника на гвардейците полк. Кънчо Иванов, който направи специален подарък – картина с гвардейска униформа и плакет на директорката. Да са горди с историята си им пожела кметът инж. Добромир Добрев.

Инициаторката на ученическото гвардейско движение д-р Денислава Ангелова също се обърна към децата, насърчавайки ги да бъдат горди българи. Тя не пропусна да напомни заслугите към ученическото гвардейско движение на бившия командир на гвардейците бригаден генерал Илко Йорданов, който е родом от Горна Оряховица и който също участва в церемонията.

Гости на ритуала бяха още народният представител доц. д-р Милен Михов, началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, зам. директорът на РДВР Христо Христов, кметове на съседни общини, зам. кметове на Община Горна Оряховица, офицери, родители и приятели на младите гвардейци.