Обсъждат образованието и туризма на Деветата медийна среща във В. Търново
Обсъждат образованието и туризма на Деветата медийна среща във В. Търново / Дарик нюз
Обсъждат образованието и туризма във В. Търново на Деветата медийна среща
67263
Обсъждат образованието и туризма във В. Търново на Деветата медийна среща
  • Обсъждат образованието и туризма във В. Търново на Деветата медийна среща

45 представители на медии от над 20 държави и 18 чуждестранни журналисти участват в Деветата медийна среща, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света. Традицонният форум  се провежда от 13 до 18 октомври в София, Пловдив и Велико Търново.

 

За домакини на форума тази година са избрани Пловдив и Велико Търново. Официалното откриване на срещата бе в понеделник в София, а работната програма ще продължи до 17 октомври. Досега световната срещите на бългасрките журналисти е била в Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Хага, Букурещ и София.

Над 320 души са потвърдили участието си в срещата във Велико Търново, която ще се състои на 16 и 17 октомври, съобщи генералният директор на БТА Максим Минчев. Сред тях са водещи учени от БАН, значими обществени фигури, интелектуалци, експерти, директори на влиятелни информационни агенции от САЩ, Русия, Украйна, Испания, Гърция, Кипър, Иран, Палестина. Пристига и директорът на информационната агенция на Сирия, както и представители на "Асошейтед прес", "Ройтерс", "Чикато трибюн", "Лос Анджелис Тайм".

Темата на Деветата световна среща е „Медиите и националните каузи". Ще се обсъдят още променената социална среда в България и ролята на медиите в нея. Акцентите на програмата на форума във Велико Търново ще бъдат образованието и туризмът като каузи и приоритет на държавната политика. По време на срещата ще бъде представен проект на БАН за националните цели на страната. Специална дискусия ще бъде посветена на толерантността и обществената функция на медиите. Ще бъдат експонирани и две изложби. Едната е озаглавена „Родени свободни” и показва печатни издания на българските емигранти от епохата на Възраждането. Тя е съставена по проект на БАН, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Великотърновския университет. Втората е фотоизложба на Националния фонд „13 века България” „Река на толерантността”.

 

Чуйте повече от Максим Минчев в звуковия файл.

Над 150 са българските медии в чужбина, близо два милиона са българите в странство, информира още Максим Минчев, който благодари на кмета Даниел Панов за сътрудничеството и поканата двудневният медиен форум да се проведе и във Велико Търново.

„Надявам се, че всички медии не само ще отразят по свой начин събитието, но ще направят и добра реклама на Велико Търново като духовната и старата столица на България”, комантира той. Гостите ще бъдат запознати с  кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата през 2019 година, ще посетят Мултимедийния комплекс и други културно-исторически забележителности, ще наблюдават „Звук и светлина”.