Община Свищов сграда
Община Свищов сграда / Община Свищов

Проектът на община Свищов и фонд „Социална закрила“ „Модернизация на кухненското оборудване на Дом за стари хора „Мария Луиза“ град Свищов“ навлезе в най-очакваната от персонала на ДСХ фаза, а именно доставката и монтажа на новото кухненско оборудване.

На 27.08.2019 г. бяха доставени и монтирани професионална електрическа печка с 6 котлона и фурна, електрически парен конвектомат за приготвяне на по-здравословна храна, стерилизатор – електрически сух с изцяло алуминиева камера, хладилен шкаф – изцяло неръждаем отвътре и отвън, и професионална хладилна маса за свежо съхранение на плодове и зеленчуци. Общият бюджет на проекта е 30 хиляди лева, а новите кухненски уреди ще гарантират по-високо качество на храната за домуващите и по-приятни условия за работа на кухненския персонал. За облекчаване на работата на кухненските работници започна и изграждането на телферен подемник за превоз на хранителните продукти от склада на дома до кухнята. Това е отдавна желана придобивка за персонала на ДСХ. Повече от 20 години хранителните продукти за приготвяне на закуска, обяд и вечеря, за 125 потребители на социалната услуга, се пренасят на ръце от хранителните складове до кухненските помещения. Благодарение на този проект, осъществен от община Свищов, персоналът ще работи при по-добри условия, ще приготвя по-сочна и здравословна храна и ще се повиши качеството на социалната услуга.

Маргарита Василева – готвач в Дома за стари хора, сподели, че подемникът за превоз на хранителните продукти е жадуван с години от работещите в кухнята и с нетърпение очакват да заработи.

Директорът на ДСХ „Мария Луиза“ Мариела Крачкова добави, че е изключително щастлива от факта, че водещият мотив на кмета Генчо Генчев е надграждане на социалните услуги в община Свищов, като израз на грижа към най-нуждаещите се жители. „При реализиране на проекта в Дома за стари хора, вниманието е насочено към здравословното хранене на възрастните хора, на които дължим заслужени достойни старини.“, допълни още тя и припомни подобренията, които общинското ръководство е направило досега. През последните три години потребителите в Дома се радват на новоизграден параклис, стая за посетители, подмяна на вентилационната система в тежкия сектор, ремонт на пералното помещение, нова ограда на двора и редица по-малки придобивки, които оказват своя ползотворен ефект върху качеството на живот на домуващите.