/ netinfo
В първите дни на 2019 г. община Свищов успешно подаде първото си проектно предложение към Министерство на труда и социалната политика, по Проект „Красива България“.

Предстоят заключителните пресконференции във връзка с приключването на дейностите по проект „Да успеем всички заедно“ в Свищов

Проектът „Изграждане на многофункционална спортна площадка в двора на СУ „Димитър Благоев“ в град Свищов“, е ориентиран към Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура“. 

В СУ „Димитър Благоев“ - град Свищов се възпитават и обучават 781 деца, разпределени в 36 паралелки, а за тях се грижат 103 човека педагогически и непедагогически персонал. Сградата е топлоизолирана, но съществуващата спортна площадка в двора на училището за игра на децата е в лошо състояние.

Държавата даде 40 632 лева за обновяване на паметник и мост в Свищов

Поради напукани настилки, разрушени огради, амортизирани баскетболни кошове и спортни уреди, децата обучаващи се в учебното заведение не могат разнообразно да спортуват, и заниманията им са ограничени.

В това си състояние площадката не отговаря на изискванията на Наредба 1 за условията и реда за устройството, и безопасността на площадките за игра, което я прави не функционална, и опасна.

Отпускат 300 000 лв. за ремонт и изграждане на военни паметници

Заложените дейности в проектното предложение предвиждат чрез маркировка и поставяне на нови вратички да се организира игрище за мини - футбол, подходящо и за хандбал.

Ще бъде обособено и игрище за баскетбол с нови баскетболни стойки, и табла с рингове с мрежи, а в западната част се предвижда изграждане на комбинирано игрище за волейбол с нови опъвателни стойки за мрежа от стоманени профили, и тенис на корт.

Заложено е и подмяна на съществуващата настилка с акрилна спортна настилка с висока пластичност и устойчивост на износване, подходяща за интензивни тренировки и спортни дейности. 

Спортната площадка ще бъде оградена с ограда от метална мрежа с PVC покритие на метални колове. Ще се изгради площадково осветление чрез монтаж на Led прожектори, като също така е предвидено и обособяване на триредови бетонови трибуни със седалки. 

Настоящото проектно предложение ще допринесе за подобряване на материалната база в образователното заведение и качеството на предлаганата образователна услуга.

От подобрената среда ще се възползват също така и семействата на децата, споделяйки общи моменти в двора на учебното заведение. Бюджета на проекта възлиза на 191 489,00 лв., като община Свищов ще  участва с 101 489,00 лв. (53 % от цялата сума).