Нова провокация към окупаторите на 321 аудитория на ВТУ
Нова провокация към окупаторите на 321 аудитория на ВТУ / снимка: Окупация на ВТУ

За нова провокация към тях съобщават окупаторите на 321-ва аудитория на ВТУ. По тяхна информация около 14:30 часа днес в окупираната зала са нахлули неизвестни лица, които отправили директни заплахи към намиращите се там студенти.

“В началото в залата влязоха 3-4 човека и започнаха да обиждат организатора на окупацията Светлин Тачев. След това нахлуха още хора, а „главатарят“ им започна да заплашва присъстващите в това време окупатори с думите: „Ще ви натрошим краката, ще плюете кръв“ и редица други заплахи. По-стряскащото обаче е, че един от окупиращите студенти Иво Иванов е видял на колана на провокатора закачен пистолет, който той е държал с ръка с готовност да го извади на момента”, разказват студентите окупатори. След техния категоричен отказ да освободят залата и опитите да успокоят духовете, провокаторът хванал бутилка с вода и я хвърли по недоволните студенти. Заплашил ги още, че ще се върнат отново следващото междучасие.

Малко след огласяването на случая пред ръководни лица от университета и охраната, с тяхно съдействие провокаторът е бил открит на автобусната спирка на Ректората. “Ние смятаме, че това е груба провокация към нас и призоваваме ръководството на ВТУ да вземе спешни мерки. Отново категорично заявяваме, че такива заплахи срещу нас няма да подействат и окупацията на 321 аудитория няма да падне. Не мислим, че провокацията е от страна на университета, а идва от външни среди. Вярваме, че съответните органи ще подходят професионално към инцидента и няма да бъде допуснат нов такъв”, посочват окупаторите. Те благодарят за бързата реакция на зам.-ректора проф. Петко Петков.

От полицията потвърдиха за Дарик, че са получили сигнал за инцидента. Униформените проверяват информацията и работят по изясняване на случилото се.

Протестиращите студенти припомнят, че преди няколко дни един от тях е бил заплашен от фалшив профил във Фейсбук, че ще остане без уши, крака и ръце.