Народни борби и месене на Гергьовски хляб в третото издание на Националния събор на   овцевъдите в България
Народни борби и месене на Гергьовски хляб в третото издание на Националния събор на овцевъдите в България / Дарик нюз, архив

Третото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще се проведе от 3 до 6 май 2014 година, съобщи Симеон Караколев.  Организатори на уникалното за България събитие са сдружение”Национален събор на овцевъдите в България” и Националната асоциация за развъждане на синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), на която той е председател. Предишните две издания на празника, проведени в района на Петропавловския манастир, със съдействието на Министерството на земеделието и храните, по схема „Помощ за участие в изложения по овцевъдство”, събраха общо около 120 хиляди участници и посетители.

Тази година в трите дни на събора бяха представени 700 овце от различни видове и породи- СПБМ, Черноглава плевенска, Аваси, Асаф, Хиос, Лакон, Старозагорска, Мутон Шароле, Ил дьо Франс, Романовска, Цигай, Каракачанска от 27 ферми. Проведоха се състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, демонстрации по скоростна стрижба на овце, аукцион за племенни животни и др. В рамките на изложението бяха организирани представяне на българско овчарско куче и ХХХ Национална изложба на каракачанско куче, на 15 различни породи коне и три породи говеда. Беше обособена алея на занаятите, зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, чевермета по родопски, кулинарно шоу- курбан с участието на Ути Бъчваров, мини-мандра и конкурс за най-добро сирене и кашкавал от овче мляко, включиха се фирми, предлагащи селскостопанска техника и аксесоари.

В мобилни експозиции Националният земеделски музей – София, Етнографският институт с музей при БАН, Регионален Исторически музей – Шумен, Историческият музей във Велинград и Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България представиха в обща изложба развитието на овцевъдството у нас през вековете.

В събора се включиха представители на овцевъдните и козевъдните асоциации от Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Испания и Румъния. Северната ни съседка участва със самостоятелна шатра и представи породи овце и кози, продукция от овче и козе мляко, месо и вълна, хлябове, козунаци, творби на характерни  занаяти и румънски музикален и танцов фолклор, свързан с овцевъдството.

Изложението беше разположено на площ от над 40 декара, върху която бяха изградени две сцени и над 30 шатри.

В рамките на събора за първи път се проведе Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, протекъл в три раздела-хореография и сценичен танц с представяне на обреди и обичаи, свързани с Гергьовден, надсвирване с типичните за  овчарите традиционни дървени духови музикални инструменти и надпяване с участието само на деца и младежи в неравностойно положение.  Над 100 групи и индивидуални изпълнители от всички райони на страната взеха участие в конкурса, преминал под патронажа на кметът на община Лясковец - г-жа Ивелина Гецова. На най-добрите изпълнители бяха връчени специални призове и парични премии в размер на над 10 000 лв.

В трите дни на  събора  24,25 и 26 май в извън конкурсната програма бяха презентирани характерните музика, танци и обичаи на общностите у нас, свързани с овцевъдството- Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България и Фолклорният ансамбъл на армъните  „Кънтиклу Носту” от Ракитово и Велинград. Посетителите на събора видяха изпълнения на бесарабските българи от Ансамбъл „Родолюбие” от гр.Тараклия  /Молдова/ и на  Музикалния колеж „Щ.Няга” от Кишинев, филиал в с. Твърдица /Молдова/, както и на фолклорен състав от Румъния и на Ансамбъл „Тошка” от Щип /Македония/.

Съборът завърши на 26 май с конкурс за най- добро сирене и кашкавал от овче мляко и с хороводна програма на атрактивния и обичан оркестър „Канарите”.

За следващата година организаторите подготвят и нови прояви, свързани с традиционната народна култура, информира още Симеон Караколев.

В програмата ще бъдат включени конкурс за най-добро изпълнение на всички познати и  неизвестни варианти на песента „Заблеяло ми агънце”, изложба-аукцион на икони на Св. Георги, картини, графики, дърворезби, пластики от вълна, кожа, конци и други материали по избор на художниците.

Музейната експозиция ще бъде дообогатена със снимки  и експонати от страната .

Предвидени са още конкурс за месене и печене на образцов обреден гергьовски хляб и народни борби.

В третия Национален събор на овцевъдите в България ще се срещнат традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в овцевъдството с отзвука на тази стопанска дейност в бита и културата на българите и гостуващите народности, обобщи Симеон Караколев.